IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Японските автопроизводители търсят въглероден неутралитет отвъд батериите

Toyota и компания се единодушни, че изцяло електрическите коли са само една от опциите за постепенно „изчистване“ на индустрията

14:29 | 22.05.23 г. 1
Президентът на Toyota Motor Corp. Акио Тойода. Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg
Президентът на Toyota Motor Corp. Акио Тойода. Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg

Отвъд батериите

Isuzu Motors Ltd. пришива думата „гига“ към една от големите си платформи десетилетия, преди Илон Мъск да я използва като представка за своите фабрики. Междувременно Yamaha Motor Co. произвежда сравнително малки скутери и колички за голф, задвижвани с електричество.

Батерийните пакети, пълни с клетки, са идеални за малки двуколесни автомобили. Но „изобщо не е възможно“ да се използват батерии в големите моторни лодки на Yamaha, заяви изпълнителният директор Йошихиро Хидака.

Докато конвенционалните лодки могат да пренасят на борда си резервни количества с гориво, в случай че то свърши, батериите са твърде тежки, за да се мисли за място за резерва. Водородните горивни клетки вероятно могат да намерят по-широко приложение тук, като Yamaha вече проучва различните възможности.

Масанори Катаяма, главен изпълнителен директор на Isuzu. Снимка: Kentaro Takahashi/Bloomberg Масанори Катаяма, главен изпълнителен директор на Isuzu. Снимка: Kentaro Takahashi/Bloomberg

Миналата седмица Isuzu представи своя първи електромобил за търговска експлоатация - Elf N-Series, който предлага пробег от 100 км – значително по-малко от възможностите на един стандартен конвенционален автомобил.

„За момента не знаем дали правилният отговор е електрическо превозно средство с батерии или електрическо превозно средство с горивни клетки“, признава изпълнителният директор Масанори Катаяма.

Ръководителят на Honda Motor Co. Тошихиро Мибе изглежда най-оптимистично настроен по отношение на електромобилите, което не е изненадващо, като се имат предвид неговите ходове в последно време. През март автомобилният производител направи първа копка на нов завод за литиево-йонни батерии на стойност 4,4 млрд. долара в Охайо. Компанията си партнира както с General Motors Co., така и със Sony Group Corp. в разработването на електромобилни решения.

Главният изпълнителен директор на Honda Тошихиро Мибе. Снимка: Kentaro Takahashi/Bloomberg Главният изпълнителен директор на Honda Тошихиро Мибе. Снимка: Kentaro Takahashi/Bloomberg

Все пак водородът също ще бъде част от автомобилния микс на японците. Honda обяви миналата седмица планове за разработване и доставка на системи с горивни клетки за тежкотоварни превозни средства, които Isuzu планира да представи през 2027 г.

„Целта е постигане на въглеродна неутралност“, подчерта Мибе, добавяйки: „Има много различни технологии, които ни помагат да направим това“.

В същото време Mazda Motor Corp. генерира по-малко от една четвърт от приходите на Honda през миналата фискална година, като темпът на електрификация в компанията може да се конкурира по мудност с този на Toyota.

Главният изпълнителен директор на Mazda Акира Марумото. Снимка: Buddhika Weerasinghe/Bloomberg Главният изпълнителен директор на Mazda Акира Марумото. Снимка: Buddhika Weerasinghe/Bloomberg

През ноември Mazda заяви, че ще електрифицира продуктовата си гама на етапи до 2030 г. Делът на електрическите автомобили ще бъде между 25% и 40% от глобалните продажби в края на десетилетието- широк диапазон, който отразява несигурността на ръководството относно това колко бързо ще приемат технологията.

„Ние сме доста малък производител, така че не можем да приемем същия подход като големите играчи“, признава Акира Марумото, който ще се оттегли като главен изпълнителен директор на Mazda следващия месец и ще бъде заменен от Масахиро Моро. „Трябва да следим какво се случва на пазара и с нашите клиенти“, категоричен е той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:30 | 22.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 4
OHЯ
преди 11 месеца
Когато си изостанал от електрификацията и си заложил на куция кон ( водорода ) , няма какво друго да кажеш ! А японците все повече разбират , че изоставането е безвъзвратно , а наваксването може да е мираж
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още