IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Автомобилната стачка в САЩ влиза в предизборната битка между Байдън и Тръмп

Настоящият държавен глава на САЩ подкрепи призива на автомобилните работници за 40% увеличение на заплатите, докато Тръмп разкритикува неговите политики

13:41 | 27.09.23 г. 1
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Очаква се Байдън и Тръмп да изострят предизборното си послание за 2024 г. в Мичиган.

„Ние сме далеч от изборите, но със сигурност се чувстваме като на такива“, посочва Дейв Ърбан, републикански стратег, който в миналото работи за Тръмп.

Икономически опасения

Служителите на UAW по-рано този месец започнаха целенасочени стачки срещу GM, Ford Motor Co. и Stellantis, компанията майка на Chrysler, търсейки повишение на заплатите, което да съответства на скоковете на заплатите на главните изпълнителни директори, както и по-кратки работни седмици и сигурност на работните места, докато индустрията се движи към електрификация.

Автомобилните производители разчитат на Вашингтон за милиарди долари субсидии за производството на електромобили и преговарят с администрацията на Байдън относно бъдещи правила за емисиите, които изискват преминаване към електромобили, за което индустрията казва, че би било твърде скъпо. Междувременно синдикатът е загрижен, че преходът към електрическа мобилност ще доведе до загуба на работни места, тъй като тези превозни средства изискват по-малко части.

Само 10,1% от работниците в САЩ са синдикални членове през 2022 г., но те имат огромно политическо влияние, тъй като щатите, в които са силни, често сменят страната, която подкрепят, а техните мащабни мрежи оказват голямо влияние върху вота на работническата класа.

Битката за "Ръждивия пояс"

Автомобилната индустрия и нейното работническо движение са дълбоко преплетени с политиката и изборите в Мичиган и в други щати в Средния запад.

През 2016 г. Тръмп спечели ниво на подкрепа от членовете на профсъюза, което никой републиканец не беше достигал след Роналд Рейгън, което му помогна да сложи ръка на важни щати като Пенсилвания, Мичиган и Уисконсин.

Байдън привлече синдикатите през 2020 г. с предимство от около 16 процентни пункта, тъй като успя да си върне онези щати от т.нар. Ръждив пояс, обхващащ райони от Средния запад и Големите езера. Той спечели Мичиган през 2020 г. с около 154 хил. гласа.

В Мичиган Тръмп ще критикува икономическата политика и стимулите на Байдън за насърчаване на електромобилите и вероятно ще каже, че би свършил по-добра работа за защита на работниците, ако бъде избран за втори мандат, споделя неговият съветник Джейсън Милър.

Тръмп залага на забиване на клин между членовете на профсъюзите и техните лидери, които критикуваха работническите политики на бившия президент по време на мандата му, изтъкват трудови експерти.

Посещението на Байдън в Мичиган представлява най-голямата подкрепа, която действащ президент е оказал на стачкуващите работници, откакто Теодор Рузвелт кани стачкуващите въглищни работници в Белия дом през 1902 г., подчертават историци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:58 | 27.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
evlogi
преди 7 месеца
Мъск е прав.С исканията си , ако бъдат приети,UAW подписват смъртната присъда на автомобилостроенето в северните щати и вероятно и на бившата голяма тройка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още