IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сделка в последния момент спаси Ford от стачка в заводите в Канада

Местния профсъюз Unifor е избрал Ford като представител на трите концерна от Детройт, който да води преговорите с работниците

12:38 | 20.09.23 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Американският автомобилен концерн Ford Motor Co. успя да предотврати стачка на работниците в своите фабрики в Канада, след като постигна споразумение късно във вторник вечерта, удължавайки периода на преговори с 24 часа спрямо предходния краен срок, съобщава Bloomberg.

Unifor, канадският профсъюз на автомобилните работници, настоя за подобряване на пенсионните обезщетения, по-високи заплати и подкрепа за работниците по време на прехода към електрически превозни средства.

„Когато се изправи пред перспективата за тотална стачка на 5600 членове на Unifor във всеки един от обектите на Ford в Канада, компанията направи значително предложение на синдиката“, изтъкват от работническата организация. „Постигнатият напредък следва седмици на преговори на всяка подкомисия, местна и основна маса за икономически преговори“, става ясно още от съобщението.

Според Unifor преговорите са довели до „фундаментални, трансформиращи подобрения, които са насочени към нашите основни приоритети като пенсии, заплати и преход към електромобили“.

От своя страна Ford заяви, че е постигнал предварително споразумение за нови тригодишни трудови договори, обхващащо профсъюзните работници на компанията в Канада.

„Споразумението подлежи на ратификация от членовете на Ford-Unifor“, изтъква автомобилният производител, добавяйки: „За да спази процеса на ратифициране, Ford Canada няма да обсъжда спецификата на предварителното споразумение“.

Базираните в Детройт Ford, General Motors Co. и Stellantis NV са изправени пред заплахата от по-големи стачки на United Auto Workers (UAW) в САЩ. Близо 13 хил. работници напуснаха работа във фабрики на концерните в Мичиган, Мисури и Охайо, а президентът на UAW Шон Фейн обяви, че прекратяването на работната дейност ще разшири мащабите си в петък, ако не бъде постигнат „сериозен напредък“ в преговорите.

Фейн отхвърли предложението на Stellantis за увеличение на заплатите от 21% за членовете на UAW.

В Канада, вместо да преговаря с трите големи автомобилни производители наведнъж, Unifor избра Ford като „целева" компания за договаряне.

„Вярваме, че това споразумение ще затвърди основите, върху които ще продължим да се пазарим за по-добри условия за поколенията автомобилни работници в Канада“, изтъква президентът на Unifor Лана Пейн в отделно изявление във вторник.

Ford има един канадски монтажен завод, разположен в предградията на Торонто, в който работят около 3600 души. Там се сглобяват моделите Ford Edge и Lincoln Nautilus. Освен това компанията произвежда двигатели в Канада.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:39 | 20.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 2
khao
преди 7 месеца
До: Кисимов не рзбираме циганннски, пиши на български!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
Кисимов
преди 7 месеца
Обычные автопроизводители в Детройте (Ford, GM) платят в среднем рабочим по $66 в час, а Илон Маск в Tesla - $45. После удовлетворения всех требований профсоюза UAW средние почасовые затраты на рабочую силу для компаний Детройта вырастут до $136. Рабочие Tesla не вступали в профсоюз.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още