IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Републиканските атаки срещу електромобилите в САЩ може да се провалят догодина

Щатите, определени като бойни полета в президентската надпревара, вече са привлекли милиарди долари инвестиции в електрическа мобилност

14:38 | 03.12.23 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Електрическите превозни средства са "измама", те не работят и укрепват икономиката на Китай за сметка на работните места в САЩ. Това са сред критиките, които претендентите за кандидат-президент в редиците на Републиканската партия отправят по време на своите кампании през последните седмици, включително бившият президент Доналд Тръмп и губернаторът на Флорида Рон ДеСантис.

Но макар електромобилите да се очертават като общ враг за републиканците, търсещи път към президентските избори догодина, те все повече стават източник на данъчни приходи и заетост в щатите, които ще определят победителя на президентските избори през 2024 г.

Това създаде потенциална възможност, която президентът Джо Байдън и някои кандидати от Демократическата партия в Конгреса се стремят да използват, за да спечелят подкрепа преди гласуването през ноември догодина, пише Ройтерс, цитирайки 25 стратези от Демократическата и Републиканската партия, местни служители, профсъюзни лидери и текстовете на съответните кампании.

Обявени са приблизително 128 млрд. долара инвестиции в местно производство на електромобили и батерии след приемането на Закона за намаляване на инфлацията (IRA) през август миналата година. Този закон, подкрепен от Байдън и демократите в Конгреса, създаде данъчни стимули за местното производство на електромобили.

Президентът на САЩ Джо Байдън. Снимка: Bloomberg L.P. Президентът на САЩ Джо Байдън. Снимка: Bloomberg L.P.

От тези инвестиции 48 млрд. долара - или една трета – са насочени към щатите Джорджия, Аризона, Невада и Мичиган, сочи анализ, изготвен от застъпническата група Climate Power по искане на Ройтерс. Тези четири щата, заедно с Уисконсин, Пенсилвания и Северна Каролина, са може би най-конкурентните в страната.

В седемте щата, взети заедно, Тръмп отчита подкрепа в социологическите проучвания от 41% спрямо 35% за Байдън, което означава, че надпреварата е изключително оспорвана, става ясно от септемврийско проучване на Ройтерс и Ipsos. Около 24% от анкетираните казват, че не са сигурни как биха гласували или планират да гласуват за някой друг.

Майк Мори, партньор във фирмата за обществени въпроси и политически консултации SKDK, казва, че инвестициите в електромобили, насърчавани от администрацията на Байдън, могат да осигурят значителна разлика в полза на настоящия президент.

„Това е доста трудно да се игнорира. Говорим за милиарди долари (в инвестиции)“, изтъква той.

Ключът за демократите, според него, ще бъде фокусирането върху това как демократичното законодателство е създало работни места, а не върху самите електромобили.

„Просто трябва да продавате работни места на независими хора и на останалата част от страната“, подчертава Мори. „Въпросът е, че те произвеждат работни места, независимо дали са кошници или батерии“, добавя той.

Тръмп води с голяма преднина в надпреварата за кандидат на републиканците през 2024 г. Байдън рекламира IRA по телевизията като наскоро посети две производствени съоръжение, които изграждат електромобили и зарядни станции.

Clean Energy for America, група за застъпничество, близка до демократите, рекламира закона в Мичиган, Джорджия и Северна Каролина, включващи работници, които говорят за ползите от IRA, споделя нейният изпълнителен директор Андрю Рейгън.

Кирстен Енгел, кандидат на Демократическата партия за район в Южна Аризона, пълен със съоръжения за електромобили, изтъква, че планира да обсъжда често как демократичното законодателство е привлякло работни места за електромобили в региона.

„Това е основен въпрос в кампанията“, признава тя.

От 2015 г. инвестициите във веригата на доставки на електромобили и батерии в Америка са надхвърлили 165 млрд. долара, като повечето от тях са генерирани през първата година на IRA, изчисляват Фондът за защита на околната среда и консултантската фирма WSP.

IRA предоставя данъчни стимули на купувачите на електромобили, сглобени в Северна Америка, като същевременно стимулира проекти за чиста енергия, като слънчеви и вятърни паркове – част от по-широката стратегия на администрацията на Байдън за борба с изменението на климата.

Последна актуализация: 14:38 | 03.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

6
rate up comment 5 rate down comment 7
cyclop
преди 5 месеца
Сайт "клаймътченч пропагандно знаме", доскоро известен като "Инвестор", днес помпа кмаймътченч пропаганда от всички възможни ътли.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 0
data
преди 5 месеца
До: evlogi При технологичните трансформации никой незнае на къде ще поемат работните места , но все пак е добре да си спомним за движението на Лудитите който протестираха против парбата машина и механичните станове . Само че благодарение на сщите Англия стана световна индустриална сила и това роди толкова работни места че за тъкачите на ръчни станове нямаше никакъв проблем с прехраната . Същото е и с мобилните телефони лелките в АТЦ-тата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 5
zelka007
преди 5 месеца
До: evlogi ... без да се заяждам , но в индустриалният сектор има около 600хил свободни работни места в УСАто ... не в здравеопазване , услуги , търговия , транспорт , добив на полезни изкопаеми , наука и образование пр. ... а в индустриалният сектор специално в производството на стоки и машини !! ще си намерят работа , който иска ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 6
khao
преди 5 месеца
До: evlogi.. най много ше падне заетоста у белодробното отделение... време е и белата мафия да скочи на протест с въглишарите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 7
khao
преди 5 месеца
До: evlogi това ли е новата съвецка опорка... чиста енергия=безработица... хахаххаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 6
evlogi
преди 5 месеца
Като цяло въвеждането на електрически превозни средства не създава нова заетост.То замества съществуваща вече такава, и то с коефициент по-малък от едно.Т.е. 1000 съществуващи в досегашните производства ще бъдат заместени от по-малко от 1000 в новите такива.Това между другото важи не само за сектора на електромобилите, но и във всички брандирани като зелени нови отрасли.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още