IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пловдив ще управлява раннохристиянската базилика Филипопол

Местната администрация ще може да обнови обекта и да го развива като туристическа атракция

12:37 | 07.10.15 г.
Пловдив ще управлява раннохристиянската базилика Филипопол

Община Пловдив ще управлява за срок от 10 години археологическия комплекс „Голяма раннохристиянска епископска базилика Филипопол”, съобщават от пресцентъра на Министерския съвет.

На днешното си заседание правителството е решило да предостави на местната администрация в града правото на управление на обекта. Общината ще може да го реставрира и експонира, включително да кандидатства и за европейски пари за целта.

Припомняме, че от няколко години тече кампания по прехвърлянето на историческо наследство, собственост на държавата, на общините, за да могат местните администрации да инвестират в обектите и да ги превърнат в туристически атракции.

През последните години община Кърджали например получи комплекса „Перперикон“, община Ямбол – античният град „Кабиле“, Столичната община – крепостта „Траянови врата“, Велико Търново – църквата „Св. 40 мъченици“ и Мавзолея-костница.

От 2011 г. община Пловдив управлява и Античния театър в града. През същата година беше реализиран и проект за реставрация на обекта.

Местната администрация в Пловдив получи и собствеността върху второстепенни улици, които позволяват свързването на булевардите „Пещерско шосе” и „Свобода”. Терените ще бъдат използвани за осигуряване на безпрепятственото преминаване на транспортния поток и осъществяване на рехабилитационни дейности за възстановяване и запълване неравностите на пътната настилка.

За построяването на служебен път, външен водопровод и външно електрозахранване на претоварна станция за битови отпадъци община Джебел получи имот от 14,5 дка в местността „Базалък” край с. Вълкович. Обектът е част от проекта за изграждане на регионален център за управление на отпадъците.

Община Кирково също получава правото на собственост върху имоти – частна държавна собственост. Те се намират в землището на с. Пресека и са с площ 571 кв. м. Местната власт ще ползва терените за изграждането на резервоари в рамките на проект за водоснабдяване на махала Горна Пресека.

С друго решение кабинетът предостави на Българското национално радио помещение в сградата на ул. „Ст. Караджа” №2 в Търговище. То ще се използва за нуждите на кореспондентския пункт на радиото в града.

Правителството промени от публична в частна държавна собственост статута на имот, управляван от Национална компания „Железопътна инфраструктура” (НКЖИ). Теренът от 1 дка се намира в Петрич, в него няма обекти на железопътната инфраструктура и е без функционално и технологично значение за сигурността и осъществяването на железопътните превози. Промяната дава възможност на НКЖИ да се разпорежда с имота, в резултат на което ще може да реализира необходимите за подобряване на финансовото й състояние приходи.

Одобрени бяха и технически корекции в решение на Министерския съвет от 2013 г., с което са отчуждени имоти и части от имоти – частна собственост за строителството на Северната скоростна тангента. С тях се отстранява фактическа грешка, допусната в отчуждителния акт, като се определя обезщетение за реално засегната от проекта сграда в землището на кв. „Илиенци”, Столична община.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още