IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Свободните площи в офис сградите в София намаляват

Данните на Forton показват, че наемите на офиси се повишават с 9% през първите девет месеца на годината

12:40 | 31.10.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка:<em> Investor.bg</em></p>

Снимка: Investor.bg

Свободните площи в офис сградите в София продължават да намаляват, сочи анализ на Foton за първите девет месеца на годината. В Топ 15 на офис площите в столицата свободните площи са 3%, а средно за града този показател е 23 на сто.

Наемите растат с 9% за деветмесечието и достигат до 13 евро на квадратен метър. Търсенето е доминирано основно от IT и аутсорсинг компании.

Данните показват още, че третото тримесечие е много силно по отношение на наемни сделки, но слабо като завършени нови проекти. Общото предлагане на площи от Клас А и Б проекти е малко над 1,8 млн. кв. метра. Очаква се до края на годината няколко проекта да получат разрешение за ползване. Най-големият от тях – Kambanite Green Offices, е с площ от 10 хил. кв. метра и  70% от сградата вече са отдадени под наем.

Към края на септември в строеж са около 210 хил. кв. метра нови офис площи. Те ще се появят на пазара през следващите три години, очакват от Forton. 30% от тях вече са договорени с наематели, което означава, че риск от свръхпредлагане в София едва ли ще има.

Всъщност в града недостигът на качествени площи не е преодолян, коментира Станимира Пашова, мениджър „Офис площи“ във Forton/Cushman&Wakefield.

“Не очаквам картината да се промени в краткосрочен план, като се има предвид, че завършените проекти в София през цялата 2016 година няма да надхвърлят 60 хил. кв. метра“, каза още тя, цитирана от компанията.
Повечето от изградените площи са с малка квадратура и не отговарят на търсенето на големите наематели, допълни Пашова.

От компанията посочват, че един от най-бързо развиващите се офис пазари в България е Пловдив. Към края на септември в процес на изграждане са 40 хил. кв. метра в града. Наемите в града са в рамките на 8-10 евро за кв. метър. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още