IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Наемателите на офиси в София увеличават служителите, но не и площите си

80% от компаниите у нас се насочват към връщане на служителите си в офисите

08:44 | 14.04.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Боби Тошев, БГНЕС</em></p>

Снимка: Боби Тошев, БГНЕС

Давид Давидов, управляващ партньор в Garitage Park, също потвърди тенденцията в момента компаниите да не залагат на работно място за всеки служител и даде за пример сделка на компанията му в разгара на пандемията, при която в процеса на вземане на решение наемателят е намалил първоначално заявената търсена площ с 30%. "Компаниите имат високи амбиции за броя на хората, които ще ангажират в българските си офиси, но те не са свързани с наети площи, т.е. ще има повече служители, отколкото работни места", коментира Давидов. 

В DXC Technology все още не са пристъпили към поетапно връщане на служителите си в офисите, но по време на пандемията са въвели стратегия за бъдещето на офис площите си, като са разделили служителите на три групи – хора, които работят изцяло от вкъщи, гъвкави служители, които разделят времето си между работа от офиса и от разстояние, и хора, които имат нужда да са постоянно в офиса. „На база сегментацията и нуждата от физически бюра за служителите преосмислихме нуждата и обема от офис пространства, които използваме, и това доведе до известно намаляване на обема“, коментира Радослав Христов, ръководител недвижими имоти за Централна и Източна Европа, скандинавските страни и Русия в компанията.

Според Попчев компаниите преосмислят офиса като пространство с нарастващ процент на зоните за общуване между служителите и залите за срещи. Офисът се превръща в място, където хората ще се срещат, за да работят заедно, но не всеки ден, и да отчитат резултатите от дейността си. Той става място за координация и обучаване на нови служители, отбеляза Попчев.

По отношение на организацията на работните места няма генерална промяна, предпочитани остават отворените площи, добави той. Големите офис сгради намират много клиенти за гъвкавите си офиси, които се превръщат в буфер за поемане на краткосрочно търсене. Те са предпочитани от IT и аутсорсинг сектора. 

Три офис зони в София

Строителството на офиси и интересът на наемателите са съсредоточени в три основни зони в София – Бизнес парка в Младост, Цариградско шосе, а в последните години и в района на „Хладилника“. Миналата година търсенето е било насочено основно към Бизнес парка и в квартал „Хладилника“, а строителната активност - към „Цариградско шосе“ и „Хладилника“. В момента в процес на изграждане са малко над 200 хил. кв. м офис площи, като над половината от тях са концентрирани в тези две зони. Очаква се те да бъдат завършени тази година, съобщи Николай Неов, директор офис площи в MBL.

Компанията констатира лек отлив на големи наематели от района на Цариградско шосе за сметка на Бизнес парка и „Хладилника“, като празните офиси там са над 160 хил. кв. м при общ обем на незаетите офис площи в София от около 400 хил. кв. м.

Според Давидов очакваният в началото на пандемията тежък удар върху бизнеса на предприемачите на офис пазара не е бил чак толкова драматичен, но сега нарастващите цени на строителните материали създават предизвикателства за предприемачите на офис пазара в София. Той прогнозира, че много от проектите ще бъдат отложени за началото на следващата година поради очакване за известно нормализиране на цените на материалите.

Според Валентина Димитрова, оперативен мениджър в PSS Construction, несигурността с цените и доставките на основни строителни материали и суровини не дава спокойствие при изготвянето на бюджети и вземането на решения за стартиране на нови инвестиционни намерения. Изпълнението на вече стартирали инвестиционни проекти се превръща в предизвикателство, както за изпълнителите, така и за инвеститорите.

„Цените на материалите са спекулативно високи и в последната година се наблюдават драстични завишения. За една година цената на дървения материал е нараснала с над 150%, топлоизолациите поскъпнаха с над 40%, гипсокартонът – с над 100%. Цената на желязото от нива 1,09 лв. достигна 1,65 лв. преди войната, а само за няколко дни се повиши до 2,70 лв. и изчезна от пазара. Това е сериозно затруднение за продължаването на изграждането на офис сградите“, отбеляза Димитрова.

Поскъпването на тока пък е увеличило разходите на наемателите за електроенергия до между 2,1 и 4 евро на кв. м, като те вече надвишават разходите за такса услуги и според експертите скоро офис сградите ще се конкурират и по цената на тока, която предлагат, и енергийната си ефективност.

Войната в Украйна и офис пазарът у нас

По данни от изследването на Forton 24% от компаниите са заявили, че войната в Украйна се отразява на дейността им чрез загуба на проекти и релокация на хора.

От друга страна военният конфликт предизвиква голям интерес от украински компании за преместване в България, но това не означава задължително действително преместване на компании от Украйна в нашата страна, коментира Илия Кръстев, председател на Управителния съвет на Асоциацията за иновации, бизнес услуги и технологии.

Към момента Полша е значително по-привлекателна дестинация за украинските компании по исторически, културни и географски причини, добави той. Приемането на толкова голям брой хора обаче вече се превръща в предизвикателство за страната. „България става интересна дестинация за украинските компании, но страната ни далеч не е бърза и адаптивна по отношение на документи за пребиваването и работата на тези хора. Това се отнася не само за украинци, а и за привличането като цяло на хора от страни извън ЕС", коментира Кръстев.

В момента тече процес по транспонирането на европейските директиви за зелена карта, който трябва да приключи този месец и според него възможностите на компаниите да привличат таланти от трети страни ще зависи от това доколко либерално е транспонирано европейското законодателство. 

България изостава и в данъчната си политика, тъй като голяма част от IT служителите в украинските компании не са наети на трудов договор. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още