IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Токио избра японски проект за новия Олимпийски стадион

Властите се отказаха от проекта на Заха Хадид, който щеше да струва два пъти по-скъпо от максималния определен бюджет

15:51 | 22.12.15 г.
Токио избра японски проект за новия Олимпийски стадион

Токио се опитва да потуши скандала около подготовката за Олимпиадата през 2020 г., като най-накрая избра японски дизайн за новия национален стадион, съобщава FT.

Изборът на проекта на японския архитект Кенго Кума, станал известен като “хамбургер” в социалните мрежи, може и да възпламени още спорове, след като архитекти намериха много сходства с изоставения през лятото проект.

Министър-председателят Шиндзо Абе заяви на специално свикана среща на кабинета, че избраният проект е "прекрасен план, който отговаря на критериите, като основни принципи, период на строителството и разходите".

Стадионът с 80 хил. места се очаква да струва 149 млрд. йени (1,2 млрд. долара), което е малко под лимита, определен на 155 млрд. йени. Планира се съоръжението да бъде завършено до ноември 2019 г.

Предишният проект, който японците избраха, беше на Заха Хадид. Проектът обаче си навлече сериозни критики, защото цената за построяването му надхвърли 250 млрд. йени. Ръстът на цената архитектът обясни със скока в цената на труда.

Ако този проект беше реализиран, той щеше да е най-скъпото спортно съоръжение в света, отбелязва изданието. Решението за избор на нов проект обаче гарантира, че обектът ще бъде даден на японски архитект.

Заха Хадид обвини японските власти в заговор, който затваря вратите на проекта й за останалата част на света, и изтъкна, че новият проект има “забележителни прилики” с нейния.

Политическият залог за правителството да се откаже от проекта на Хадид беше висок. Общественият гняв и сриващият се рейтинг накараха Абе да стартира нова процедура за избор на проект през юли.

Това обаче не е единственият скандал около подготовката за Олимпийските игри в Токио. Логото беше принудително свалено заради обвинения, че е изплагиатствано от емблемата на театър в Белгия.

Президентът на Toyota Акио Тойода пък в началото на тази седмица подаде оставка от олимпийския организационен комитет и не даде обяснения за решението си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:41 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още