IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Барселона превръща контейнери в достъпни жилища

Социалните жилища под наем в Испания са само 2% от общите наличности спрямо средно 12% в ЕС

09:29 | 28.03.20 г.
<p>
	<em>Снимка: EPA/БГНЕС</em></p>

Снимка: EPA/БГНЕС

По традиция политиката за социални жилища на Испания се основава на т. нар. обществено защитени жилища.
По този модел, който според експерти по жилищна политика е особеност сред моделите за социални жилища в Европа, наемателите стават собственици на имота си след определен период, обяснява Хайме Паломера, изследовател в областта на жилищната политика от Автономния университет в Барселона.

След този период, който обичайно е между 10 и 30 години, наемателите могат да продадат имота на пазарни цени, така че често само хора с високи доходи могат да си ги позволят, допълва той.

Някои провинции се отказаха от модела през последните десетина години, тъй като според критиците той отчасти е причина за недостига на социални жилища в страната днес. „Той не само допринесе за липсата на социални жилища, но и повиши цените за всички“, отбелязва Паломера.

Бързо строителство

Строителството на апартаменти-контейнери, които са първи по рода си в Испания, било завършено през декември м. г. и първите обитатели са се настанили в тях месец по-късно.

Държавната жилищна организация Aprop построила едностайните и двустайните апартаменти с три испански архитектурни бюра - Straddle3, Eulia и Yaiza Terre.

Апартаментите могат да бъдат построени и разрушени бързо и да бъдат приспособени за всяка част на града, казва Давид Хуарес, съосновател на Straddle3. Освен това апартаментите-контейнери потребяват между четири и шест пъти по-малко енергия от обикновените сгради, сочат данни на Градския съвет в Барселона.

Някои жилищни експерти казват, че трябва да бъдат построени много апартаменти-контейнери, за да се усети разлика. „Това е прототип (в Барселона) и следователно сега трябва да го направят в по-голям мащаб…, не само за хора в уязвимо положение, но и за млади хора и студенти“, казва Паломера.

„Мозайка“ от мерки

За да увеличи броя на социалните жилища, Барселона се стреми да създаде и законодателство, което дава на местните власти право на първи отказ, когато сграда или земя бъдат обявени за продажба, казва Едуардс от Housing Europe.

След това имотите могат да бъдат управлявани чрез модел, базиран на поземлени тръстове, организации с идеална цел, които купуват домове, ремонтират ги и след това ги продават на намалена цена, като същевременно запазват правата върху терена.

Освен това градът работи по нова законодателна рамка, която ще стимулира организации с идеална цел, осигуряващи достъпни жилища, да оперират там.

Въпреки че апартаментите-контейнери са само „малка част“ от стратегията на Барселона, Едуардс казва, че те са „добре дошла добавка към мозайката от политически мерки, които могат да бъдат предприети“ за разрешаването на жилищната криза.

Според нея обаче градът трябва да извърви дълъг път. „Барселона наистина проправя пътя, но от много трудна начална точка…, дори с цялата работа, която вършат, въздействието може да не се усети през идните няколко години“, отбелязва тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:58 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още