IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Португалия остава предпочитана дестинация за инвестиции в имоти за британците

Лисабон и Лондон ще сключат скоро двустранно споразумение, за да регламентират дългосрочните пътувания и инвестиции в южноевропейската държава

13:10 | 01.02.21 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Jose Sarmento Matos/Bloomberg</em></p>

Снимка: Jose Sarmento Matos/Bloomberg

Внесени са обаче за разглеждане някои промени по програмата и още няма яснота как точно ще продължи тя. В резултат на това заинтересованите кандидати трябва да действат бързо, защото не е ясно какви ограничения ще бъдат задействани за региона на Лисабон, Порто и крайбрежни имоти, които обикновено са във фокуса на купувачите по схемата.

Британските купувачи дължат гербов налог от 7,5% за имоти на стойност над 1 млн. евро или по-малък, 0,8%, за по-евтините имоти, както и такси за нотариус и регистрация. Те не са се променили след Brexit.

Ангажимент за преки чуждестранни инвестиции

Като страна, която все още разчита основно на преки външни инвестиции - с по-малка икономика, която е по-малко устойчива на сътресенията, причинени от големи събития, например Brexit, коронавирусната криза и глобалната финансова криза 2007-2009 г., Португалия не е изненадващо, че иска да поддържа добри отношения с най-стария си съюзник и да насърчи британците да продължат да притежават втори домове в страната.

Правителството е силно амбицирано да насърчава преките чуждестранни инвестиции в страната чрез редица инвестиционни инициативи и стимули. Те са привлекли както човешки, така и финансов капитал на стойност милиарди евро.

В допълнение към новите процедури, които опростяват процесите и намаляват бюрокрацията за рисков капитал и компании с частен капитал, които искат да се базират в Португалия, други начини, по които правителството привлича инвестиции, включват и зелени визи, визи за стартъпи, различни данъчни стимули.

Има също така субсидии за филмово производство и правителствени схеми за съвместно инвестиране за стартиращи фирми.

Визите за пребиваване обикновено са план Б за купувачите на недвижими имоти. Когато обаче стане план А, няма съмнение, че Лисабон печели срещу други дестинации. Градът предлага по-високо качество на живот при по-ниски разходи в сравнение с други европейски столици. Градът е привлекателен както за млади, така и за стари, модерен и автентичен, с отлични здравни услуги и ниски застрахователни разходи в сравнение с Лондон например.

Възстановяване на туристическия сектор

Икономиката на Португалия силно зависи от туристическия сектор, особено в Алгарве. Ограничаването на пътуванията заради пандемията обаче донесоха огромни загуби на този иначе жизненоважен сектор за икономиката на страната.

Жоао Фернандес, президент на борда за туризъм в Алгарве, казва, че в момента Португалия работи на няколко фронта за борба с последиците от пандемията.

„Един аспект, който намирам за важен по отношение на приоритетите за контрол и превенция на пандемията, е текущата програма за ваксинация. Започна на 27 декември 2020 г. и тъй като Португалия е една от най-напредналите страни в този процес, прогнозата е, че около 30% от резидентното население на Португалия (т.е. 100% от рисковите групи) ще бъдат ваксинирани до май“, посочва той.

Друга основна цел е спасяването на компании и работни места и поддържането на висока производителност с цел да се поддържа възможно най-нисък процент на безработица. Той посочва туристическия сектор, по-специално в Алгарве, като този, в който нежеланите ефекти от пандемията са особено видими.

Местните окръзи също полагат усилия за прилагане на мерки, например намаляване и освобождаване от данъци, инвестиции в преквалификация, подпомагане на компании и работници.

Проучвания на Skyscanner и Forwardkeys показват, че международното летище Фаро е една от най-изследваните дестинации за полети от европейски и британски летовници за Великден тази година. Тези проучвания подчертават, че дестинациите в Южна Европа ще бъдат първите, които ще се възстановят по отношение на търсенето, което е обещаващо за Алгарве – регион с изключителен имидж сред световните туристи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още