IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съкращения на персонала и възвръщаемост – част от плана на Мъск за Twitter?

Предприемачът е обсъдил с банкери идеи за осигуряване на приходи от платформата и увеличаване на паричния поток, включително чрез нови абонаментни услуги

10:48 | 29.04.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Докато е договарял сделката за 44 млрд. долара за придобиване на Twitter Inc., Илон Мъск е заявил пред банкерите, че ще се съсредоточи върху крайния резултат на компанията и е предложил идеята за съкращаване както на разходите, така и на работните места, съобщава Bloomberg, цитирайки източници, запознати с темата.

По време на разговори с екипи от банкери преди обявяването на сделката, Мъск е задавал въпроси как ще генерира финансова възвръщаемост в Twitter. Въпреки че към момента нищо не е било сигурно - а самият Мъск не е имал достъп до непубличните финансови данни на Twitter по това време - той специално е споменал съкращенията на работни места, изтъкват източниците. Той не е конкретизирал кои отдели на компанията ще бъдат засегнати. 

Мъск е обсъдил и идеи за осигуряване на приходи от социалната платформа и увеличаване на паричния поток, включително чрез нови абонаментни услуги за стимулиране на приходите, добавят източниците.

Въпреки че публично Мъск досега не е казвал как планира да стимулира растежа на компанията, по-рано този месец той заяви, че не се интересува от печалбата. „Изобщо не ме интересува икономиката“, заяви милиардерът по време на една от конференциите TED, след като направи оферта за придобиването на компанията.

Всички служители и инвеститори в Twitter искат да разберат плановете на Мъск за компанията и как смята да я управлява, когато стане отново частна след реализиране на трансакцията.

Освен туитовете по темата, най-богатият човек в света не е споделил много подробности за това какво може да промени, а ръководството на Twitter не проведе разговор с инвеститори по време на обявяването на тримесечния отчет на компанията в четвъртък (28 април).

В своето изявление, с което обявява сделката, Мъск посочва, че иска да направи Twitter „по-добър от всякога“, като „подобри продукта с нови функции, като направи алгоритмите с отворен код, за да увеличи доверието, да победи спам ботовете и да удостовери автентичността на всички хора“.

Главният изпълнителен директор на Twitter Параг Агравал е заявил на служителите в понеделник, че ще продължи с обичайните си задължения, докато сделката не приключи.

Мъск не е представил подобно своите планове и идеи, включително тези за съкращенията на персонала, пред борда на Twitter, казва източник.

Милиардерът е сигнализирал, че ще търси финансова възвръщаемост от сделката. Той е обърнал внимание на своя опит в Tesla Inc. и SpaceX като доказателство, че знае как да генерира възвръщаемост, изтъкват други източници.

Мъск също е повторил някои от идеите, които сподели в Twitter за това как да управлява компанията. Той говори за необходимостта влиятелните лица и знаменитостите да бъдат по-активни в платформата.

Сделката беше единодушно одобрена от борда на компанията и се очаква да бъде завършена по-късно тази година. Мъск си осигури 25,5 млрд. долара дълг и ще предостави около 21 млрд. долара собствен капитал за финансиране на сделката.

В четвъртък Twitter отчете приходи, които се разминаха с прогнозите на анализаторите, отразявайки забавянето в рекламния бизнес. Приходите са се увеличили до 1,2 млрд. долара през първото тримесечие. Средната прогноза на анкетирани от Bloomberg анализатори бе за 1,23 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още