IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

TikTok съди европейски регулатори заради наложената му глоба от 345 млн. евро

Звеното на ByteDance Ltd. е подало жалба в Общия съд на ЕС и оспорва на местно ниво заповед на водещ регулатор за данните в Ирландия

15:36 | 16.10.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Китайската платформа за споделяне на кратки видеа TikTok се обръща към съда, след като европейските регулатори ѝ наложиха глоба от 345 млн. евро заради липса на адекватно отношение към поверителността на личните данни на тийнейджърите потребители, пише Bloomberg.

Звеното на ByteDance заяви, че е подало жалба в Общия съд на Европейския съюз (ЕС) срещу наказанието и също така оспорва на местно ниво заповед на водещ регулатор по данните в Ирландия за премахване на „измамни или манипулативни“ практики, които биха могли да подкопаят поверителността.

Глобата на TikTok следва щателна оценка на практиките на компанията за защита на децата, която има повече от 1 млрд. потребители по целия свят и е най-известна с редица танцови предизвикателства. Миналата седмица платформата беше добавена към нарастващ списък на водещи играчи в социалните медии, заедно с Meta Platforms Inc. и X на Илон Мъск, които получиха предупредителни писма от ЕС да предприемат бързи действия за спиране на разпространението на дезинформация.

Ирландската комисия за защита на данните глоби TikTok през септември, след като заключи, че приложението не е защитило непълнолетните срещу ненужна обработка на данни и не е действало по прозрачен начин. Проучването се отнася за петмесечен период от юли 2020 г. до 31 декември 2020 г., като установява, че обработката на данни от TikTok през този период е в нарушение на правилата на Общия регламент за защита на данните относно деца на възраст между 13 и 17 години.

Съгласно GDPR ирландският надзорен орган за данни отговаря за всички проучвания на TikTok, тъй като платформата вече има база в ЕС в Дъблин. Но тъй като предполагаемото нарушение се отнася до целия ЕС, Европейският съвет за защита на данните – група от европейски регулатори, отговорни за прилагането на закона – трябваше да одобри окончателното решение.

TikTok потвърди призивите, като отказа да коментира по-подробно темата.

Панелът на ЕС, който се състои от представители от 30 европейски държави, изрази загриженост относно начина, по който TikTok „подтиква“ децата да създадат публичен акаунт и да генерират видеоклиповете, които са обществено достъпни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:36 | 16.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още