IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мобилтел удължава лиценза за дейността си

Операторът ще плати за подновяването 52,6 млн. евро

12:59 | 15.04.14 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Главният изпълнителен директор на &quot;Мобилтел&quot; Танасис Кацирубас. <em>Снимка: компанията</em></p>

Главният изпълнителен директор на "Мобилтел" Танасис Кацирубас. Снимка: компанията

"Мобилтел" получи разрешение от Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) за удължаване на срока за ползване на радиочестотния спектър в 900 и 1800 MHz.

Предоставеният спектър е непроменен спрямо настоящия и е с валидност от 10 години - до 8 юни 2024 година, съобщава най-големият по брой абонати мобилен оператор в България. 

Общата сума, която държавата, в лицето на КРС, ще получи за лицензите, е 52,6 милиона евро. „Мобилтел“ дължи еднократна такса от 30,6 млн. евро, както и годишна такса от по 2,2 млн. евро. Таксите трябва да бъдат платени до края на май, за да може операторът да продължи да изпълнява дейността си в страната.

Високите суми за подновяване на лиценза се изискват, след като през януари парламентът прие изменение на Закона за електронни съобщения, с което задължава мобилните оператори да плащат такси за подновяване на разрешителното за ползване на честотите. Преди промените за подновяването на лиценза се изискваше само символичната сума от 360 лв. за административни услуги. С поправката в закона при изтичане на лицензите им компаниите ще трябва да плащат за всяка честотна лента, която притежават, наново.



Подновяването на лиценза се наложи, защото точно преди 20 години „Мобилтел“ получи лиценз за извършване на дейността си, а сега се налага подновяване на този лиценз за дейност и за ползване на честоти от националния спектър. „Мобилтел“ получи първия си лиценз през 1994 г. срещу 100 000 долара. През 2001 г. операторът плати 108,5 млн. лв. за подновяването му, а през 2005 г. взе лиценз от висок клас за 3G мрежа срещу 78 млн. лв.

Лицензите на „Виваком“ и „Глобул“ изтичат съответно през 2024 и 2021 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още