IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ТОП 5 на най-големите корпоративни съкращения за последните 20 години

Hewlett-Packard обяви, че възнамерява да съкрати между 28 хил. и 33 хил. свои служители, но има и далеч по-сериозни съкращения

18:14 | 25.09.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Когато през миналата седмица американският технологичен концерн Hewlett-Packard обяви, че възнамерява да съкрати между 28 хил. и 33 хил. свои служители, или около 10% от целия персонал, списание Fortune сравни свиването с „малък град“. И наистина – почти толкова е населението на град Дупница или Силистра. 

Тези съкращения са част от „лишенията“, които според главния изпълнителен директор на концерна Мег Уитман са необходими, след като компанията планира да се раздели от 1 ноември на две.  Бизнесът с лични компютри, принтери и хардуер ще се отдели от този за корпоративните услуги, за да се вдъхне възможност за по-голям ръст на отделните подразделения.  

Без значение на обосновката, не може да се отрече фактът, че очакваните съкращения са огромни, подобни на кръга от съкращения, които компанията вече предприе. Като се вземат предвид последните съкращения, компанията ще премахне 83 000 до 88 000 работни места, откакто Уитман пое кормилото през 2011 г.

Уитман е част от екипа на HP от 2011 г. и оттогава компанията реализира мащабна програма за съкращения. През 2012 г. организацията обяви планове да съкрати щата си с 25 хил., като после разшири обхвата на реструктурирането до 55 хил. През август т.г. пък Катрин Лежак, финансов директор на компанията, заяви, че ще се наложи да бъдат съкратени още 5% от служителите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 10:19 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още