IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британското образование е в застой

Въпреки големите инвестиции от страна на държавата, представянето на децата не е по-добро от това през 2009 г.

17:00 | 05.12.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Британското образование е в застой

Британските тийнейджъри изостават далеч зад връстниците си от цял свят, тъй като страната не може да подобри представянето на децата в четенето, математиката и науките, разкрива международен доклад, цитиран от Huffington Post.

Младежите в Сингапур, Естония и Словения напредват изключително бързо, въпреки че Великобритания харчи повече от средното за една страна за образование. Резултатите от проучване за 2012 г. по Програмата за международно оценяване на учениците (PISA) показва, че на Острова способностите в основните области, като четене и науки, са „без промяна“.

Великобритания е на 26-о място по математика, на 23-то място по четене и на 21-вo в сферата на науките.

Повече от половин милион 15-годишни ученици от 65 страни са взели участие в изследване на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) през миналата година. То оценява как младежите успяват да използват своите знания и умения в реалния живот, а не просто да запаметяват факти и цифри.

Резултатите показват, че средният резултат на Обединеното кралство по математика е 494, а по четене е 499, а данните са близки до тези на Чехия, Франция и Норвегия.

При проверка на познанията по природни науки британските деца са изкарали резултат от 514 точки, което е над средното за ОИСР и е близо до резултатите на Австралия, Австрия, Ирландия, Нова Зеландия и Словения.

Въпреки това Великобритания изостава далеч зад водещите в класацията Китай, Сингапур, Корея и Япония.

Заключението на ОИСР е, че средният успех по математика остава непроменен в сравнение с предишните проучвания от 2006 г. и 2009 г.  Показателите остават едни и същи през годините, въпреки че Великобритания прави големи инвестиции в областта на образованието.

Проучването показва, че Обединеното кралство харчи повече от средното на глава от населението за образование от другите страни-членки на ОИСР. Средната сума за организацията е 50 951 паунда, докато Великобритания плаща 59 889 паунда за ученик между 6 и 15 години.

Докладът разкрива, че учениците имигранти във Великобритания се представят толкова добре по математика, колкото всички останали ученици, за разлика от тези в други страни от ОИСР, които показват значително по-ниски резултати.

Секретарят по образованието Майкъл Гоув твърди, че ниските резултати показват, че предишното правителство не е успяло да подобри стандартите в училище, от които децата отчаяно се нуждаят. Според него въпреки средствата, които се инвестират в образованието, системата продължава да е в застой, което предполага необходимост от реформи.

Повече по темата за образованието във Великобритания можете да научите от видеото на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:01 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още