IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Коледните празници се оказаха предизвикателство за някои британски търговци

Веригите Debenhams и Marks & Spencer предупредиха инвеститорите, че следващите им междинни финансови им резултати могат да бъдат разочароващи

19:32 | 02.01.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Debenhams освободи финансовия си директор...&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Debenhams освободи финансовия си директор... Снимка: Ройтерс

Британската верига магазини Debenhams освободи финансовия си директор само няколко дни, след като за втори път през годината предупреди, че финансовите й резултати може да разочароват инвеститорите, пише Financial Times.

Саймън Херик, който пое поста през януари 2012 г., бе освободен днес, съобщават от компанията. Като компенсация той ще получи около 500 хил. паунда.

Новините идват след трудния празничен период за търговеца на дребно, започнал осем дни преди Коледа, когато стана ясно, че компанията е разгневила доставчиците си, като е поискала еднократно таксуване и отстъпка в размер на 2,5% за доставките на стоките.

Това предизвика опасения за търговския оборот на Debenhams. Във вторник страховете се потвърдиха, след като дружеството съобщи, че печалбата преди данъци за първата половина на фискалната година ще бъде около 85 млн. паунда. Сравнено с очакванията на анализаторите за 110 млн. паунда разликата е доста сериозна. Компанията преустанови и обратните покупки на свои акции. Във вторник книжата се сринаха с 12,5%, но в първата търговска сесия днес възстановиха почти 3% от стойността си.

Компанията посочи като причина за предупреждението към инвеститорите високите намаления на конкурентите й и липсата на силно търсене в последните минути на коледните празници.

Именно на другия полюс са резултатите на конкурентите й. Например, House of Fraser е отчел най-добрата си Коледа. За трите седмици, приключващи на 28 декември, компанията е реализирала ръст от 7,3% в печалбата преди данъци. Онлайн продажбите за същия период скочиха с 58%. В момента френската верига Galeries Lafayette проявява интерес да придобие House of Fraser.

John Lewis също оповести силни продажби - с ръст от 7,2% до 734 млн. паунда за петте седмици до 28 декември.

Втората най-голяма верига на Острова Marks & Spencer също занижи очакванията си за приходите и печалбата за първата половина на фискалната година. От компанията обявиха, че ще намалят още цените на стоките си, за да компенсират спада.

По време на коледните празници концернът прибегна до необичаен ход, като намали с 30% всички стоки, събуждайки подозренията на инвеститорите, че компанията е попаднала в критичен период.

Повече за предизвикателствата пред търговците на дребно във Великобритания по време на празниците и как намаленията ще се отразят на приходите им от продажби вижте във видеото на Bloomberg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:28 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още