IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Завърна ли се японската мощ в Азия?

Понижаващото се население е основният проблем на Страната на изгряващото слънце

15:16 | 03.01.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Дългосрочността на политиките на Шиндзо Абе е под сериозно съмнение. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Дългосрочността на политиките на Шиндзо Абе е под сериозно съмнение. Снимка: Ройтерс

Икономическите политики на правителството на Шиндзо Абе доведоха до много коментари на експерти, според които вече наблюдаваме възраждане на Страната на изгряващото слънце. Както самият премиер отбеляза в реч в края на 2013 г., "Дами и господа, Япония се завърна. Наблюдавайте моята страна".

Каквито и да са достойнствата на политиките на Абе, независимо от това дали той ще успее да извади страната от тежката дефлация, истината е, че Токио не разполага с дългосрочния потенциал да бъде доминираща сила в Азия през XXI век.

Този факт бе потвърден по-рано тази седмица, когато Министерството на здравеопазването представи годишните си данни за населението, отбелязва The Diplomat. Според статистиката броят на хората в страната е намалял с 244 000 души през последните 12 месеца. Въпреки че това е седмата поредна година, в която правителството отчита спад на населението, понижението е най-голямото към днешна дата.

Данните несъмнено не могат да бъдат разглеждани като причина за оптимизъм. Населението на Япония, което в момента достига 126,3 млн. души, се очаква да намалее до около 116 млн. през 2030 г. Ако тенденцията се запази, до 2050 г. този брой ще се свие до едва 97 млн.

Със свиването на населението ще се покачи и средната възраст в страната. В момента японците над 65-годишна възраст съставляват 25 на сто от цялото население, като процентът се очаква да нарасне до 40 на сто до 2060 г.

Всичко това е пряко свързано със способността на Япония да бъде водеща сила в региона на Азия. В по-голямата част от човешката история основните двигатели на прогреса на обществата са били държави, в които размерът на населението е съответствал на територията. Последните два века до голяма степен са изключение това дългогодишно правило, тъй като индустриалната революция създаде различия в производителността на труда, които позволиха на сравнително малки, но проспериращи народи да притежават национална мощ. Затова Великобритания в продължение на десетилетия спокойно беше определена като най-значимата сила в света въпреки неголемите си територия и население.

Първоначалното въздействие на индустриалната революция обаче отмина бързо. Страни като САЩ, Русия и обединена Германия задминаха Англия по отношение на националната мощ. Не беше случайно, например, че САЩ и Русия се очертаха като суперсилите през втората половина на XX век. Историкът Алексис дьо Токвил е предвидил това още в началото на XIX век.

Токио бе сред доминиращите страни в Азия през XX век. Това бяха годините, когато населението на страна се покачваше, въпреки че винаги значително изоставаше от това на другата водеща сила в региона – Китай. Тенденцията обаче едва ли ще продължи. Може би най-доминираща характеристика на сегашната епоха на глобализация е нейният демократичен характер. Това означава, че повечето съвременни технологии в света се увеличават и разпространяват бързо навсякъде. Освен това, нивото на управление в повечето страни се развива, като днешен Китай е постигнал значително по-голям отскок спрямо XIX и XX век в сравнение с Япония.

В резултат на тези две тенденции – нарастващото разпространение на технологиите и по-добро управление в самите държави, Токио наистина е поставен под значителен натиск. Нито една от тези новини не вещае добри неща за Япония, независимо от това колко успешни в краткосрочен план изглеждат политиките на кабинета на Aбe.

Повече за икономиката на Япония може да видите в материала на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:57 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още