IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Е. Стойчев: При сегашното свръхпроизводство на храни страдат основно малките производители

Ситуацията засяга силно производителите в България

12:21 | 14.03.16 г.
Е. Стойчев: При сегашното свръхпроизводство на храни страдат основно малките производители

В ситуацията на свръхпроизводство на храни в глобален мащаб страдат основно малките и средните производители. Това каза пред Bloomberg TV Bulgaria експертът Едуард Стойчев.

"Големите производители могат да намаляват производството, да се разделят с активи или с част от работниците, а един малък производител какво да свие – той загива", коментира експертът по повод предстоящата среща на земеделските министри от Европейския съюз (ЕС), на която една от темите ще бъде кризата при производството на мляко.

Всички производители коментират, че има огромен натиск цените на едро да падат надолу, но това не се вижда в магазините. Въпросът е колко дълго ще продължи сръхпроизводството в някои региони, докато в същото време в други има хора, които гладуват, допълни Стойчев.

Той посочи, че сръхпроизводството в световен мащаб винаги се отразява много лошо на производителите в България.

Що се отнася до промените в климата – те директно влияят на пазара. Например една лоша година в зърнопроизводителен регион ще предизвика поскъпване на храните, заяви експертът.

Вижте още във видеото

Още видео материали можете да видите в сайта на Bloomberg TV Bulgaria

***

Можете да се включите в организирания от Клуб Инвестор дебат „Конкурентно ли е българското земеделие?“ на 15 март 2016 г. в Гранд Хотел София.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още