IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преструктурирането на Deutsche Bank ще коства още работни места

Цел на преструктурирането е да се възвърне загубеното доверие с помощта на по-стабилната капиталова база

17:20 | 06.03.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Преструктурирането на Deutsche Bank изисква жертви – от страна на служителите и акционерите. В Германия ще бъдат съкратени нови работни места. „Със сигурност ще има загуба на работни места в Германия", заяви главният изпълнителен директор Джон Краян пред Bloomberg. Той не назовава обаче точни цифри.

По думите му първо ще бъдат проведени преговори с всички участници. „Ние ще го направим по германския начин", обяснява той. „Искаме да постигнем споразумение". Deutsche Bank обяви през уикенда, че в противоречие с по-ранни планове няма да продаде, a ще интегрира отново в себе си непродаваемото си подразделение Postbank. Обща администрация и ползване на технологии ще спестят разходи, пояснява мениджърът. 

Всичко това е придружено от промени в управлението: финансовият директор Маркус Шенк и директорът на поделението за частни клиенти Кристиян Зевинг стават зам.-председатели на Борда на директорите. И двамата са считани от анализатори за възможни наследници на Крайън.

Deutsche Bank е по средата на преструктуриране, което ще коства 9000 работни места в глобален аспект до 2018 г., включително и 4000 в Германия на фона на свиването на клоновата мрежа.

„Ние имаме още какво да свършим по отношение на преструктурирането в Германия", казва Краян. Но за местния пазар той вижда и „добри перспективи". За последно банката имаше 99 700 служители в цял свят, включително 44 600 в Германия. Само Postbank има 18 100 служители.



Deutsche Bank се сблъсква от години със сериозни проблеми. От една страна, тя печели по-малко в бизнеса с депозити и кредити заради ниските лихви, а от друга страна, животът ѝ по отношение на инвестиционното банкиране се усложнява от големите американски конкуренти. Преди всичко обаче натежават и скандалите около миналото на банката – тя трябваше да плати милиарди евро заради правни казуси. Две поредни години банката е на загуба.

Цел на преструктурирането е да се възвърне загубеното доверие с помощта на по-стабилната капиталова база. Чрез увеличение на капитала Deutsche Bank възнамерява да събере още 8 млрд. евро и да подсили капиталовата си база. 

Увеличението ще се подсигури чрез банков консорциум, а големите акционери вече са сигнализирали подкрепа. Новите книжа ще струват по 11,65 евро, което е отстъпление с около 40 на сто спрямо цената на акциите при закриването на сесията в петък - 19,14 евро. 

Повече за представянето на европейските банки спрямо това на американските им конкуренти вижте в материала на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:35 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още