IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В. Караиванов: Липсата на интерес към аукциона на МФ е заради лошата комуникация

Финансовото министерство не си говори с пазара, а това е много стара и лоша практика, твърди макроикономистът

21:03 | 06.04.22 г.
В. Караиванов: Липсата на интерес към аукциона на МФ е заради лошата комуникация

Министерство на финансите (МФ) не си говори с пазара, затова имаше толкова слаб интерес към третия за годината аукцион на Държавни ценни книжа (ДЦК), който се проведе в понеделник. Това коментира пред Bloomberg TV Bulgaria Васил Караиванов, макроикономист и преподавател в Стопански факултет на СУ "Св. Климент Охридски".

МФ не одобри поръчките в аукциона за продажба на 10,5-годишни ДЦК в обем 500 млн. лв., след като участниците на пазара подадоха поръчки за едва 452,5 млн. лв. при средна цена от 91,41 лв. на 100 лв. номинал.

"Министерството не си говори с десетте първични дилъри, не си говори с пенсионните фондове и със застрахователните компании, които са преките купувачи на тези ценни книжа. Това е много стара и лоша практика. Ведомството не си говори с пазара и не се отчитат обективни фактори, като нарастване на доходностите по бенчмарковите емисии на Германия. Те вече са положителни, дори и на двугодишните емисии. Допреди три месеца това беше нещо невероятно", каза Караиванов. 

По думите му сега пазарът се променя, защото поради високата инфлация основното очакване е за повишаване на лихвите. От своя страна, това неминуемо води до очакване за повишаване на доходността на дълга, защото цената на облигациите ще спада, обясни Караиванов. "Недобре разчетеният момент за пускане на 10,5-годишна емисия в тези обеми изигра лоша шега на Министерството на финансите", каза гостът.

"Когато се очаква повишаване на лихвите, трябва да се пускат къси емисии с падеж от 1, 2 или 3 години", смята макроикономистът.

"Имаме абсурдната ситуация, при която има страшно много ликвидност, и в банките, и в пенсионните фондове, и в застрахователните компании, но те самите не могат да си позволят да купят дългосрочни емисии. Това, което биха купили са краткосрочни ценни книжа - шест месеца, девет месеца, една година", уточни експертът. 

Вижте целия разговор на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още