IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще се появят ли големи мултинационални компании в Източна Европа?

Икономиките в региона са силни и има сериозен растеж, но липсва позитивна нагласа, посочи Пиер-Антоан Дюсулие

19:25 | 05.10.22 г. 2

Според него политиците могат да научат от британския премиер Лиз Тръс какво не трябва да правят. „Голям урок от това, което се случи в Обединеното кралство, е че в крайна сметка пазарът печели. Ако искате да се намесите прекалено много в една икономика, големите пазарни играчи ще се обърнат срещу вас и ще ви спрат", коментира той.

Дюсулие посочи, че Великобритания след напускането на ЕС вече не е толкова силна, колкото преди това и премиерът има по-малка власт да влияе на икономиката.

„Мисленето на хората започна да се променя по време на пандемията и те започнаха да използват услуги като iBanFirst, а не банки, за своите плащания“, посочи мениджърът. По думите му периодът повлия положително като цяло за развитието на дигиталната икономика – хората не можеха да пътуват, но стоките продължаваха да се движат. Той обаче потвърди, че войната в Украйна доведе до сериозна загуба на стабилност и прогнозируемост.

"Виждаме много волатилност при валутите. Двойката евро/долар спадна до ниво, което не беше достигано от много години – еврото поевтиня изключително много. Това е основният ефект от тази криза", посочи Пиер-Антоан Дюсулие.

Той потвърди, че компания като iBanFirst може да помогне на малкия и среден бизнес при криза на пазара, за да хеджира срещу валутни рискове. „Хората, които се занимават с международна търговия, трябва да мислят за FX курсовете и как да се защитят и да прогнозират за движенията на валутите в средносрочен, а не краткосрочен период“, съветва той.

Пиер-Антоан Дюсулие смята, че Източна Европа страда по-малко от кризата от останалата част на континента. „Икономиките са силни и има сериозен растеж, но липсва позитивната нагласа за възможностите от кризата, преценява той. – България например се облагодетелства от процеса на скъсяване на веригата на доставки.“

Той се надява, че след появата на една успешна глобална компания в страната ни ще се появи втора, а „те ще помогнат на други и ще развият още компании под тях“.

„Ние сме много положително настроени към пазара на България, Румъния, Унгария – според нас той става много по-динамичен по отношение на глобализацията и стартъпите“, заяви Пиер-Антоан Дюсулие.

Променят ли се принципите на европейската търговия? Има ли бъдеще глобализацията и може ли да има нови търговски блокове ще разберете, ако гледате видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:46 | 05.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 1
zelka007
преди 1 година
До: Dani_2077 ... Що ?! То и в момента има опериращи в цял свят компании - и строителни , и машиностроителни и електрооборудване , и търговски , и с хранителни стоки , и фармация ... С производствени и търговски площадки в много държави и континенти ?! Да , няма с огромен мащаб и оборот , както някои световни конгломерати , но ... Има и български ... Колкото и странно да ти изглежда ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
Dani_2077
преди 1 година
Отговорът е един, и е ясен - "НЕ" ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още