IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НСИ ще използва нов метод на изследване за по-детайлна картина на инфлацията

Подаването на отчети в Агенцията по вписванията може да отпадне, ако има политическа воля, посочи доц. д-р Атанас Атанасов

16:00 | 20.02.23 г.

През тази година ще се въведе нов метод за изследване на цените на стоките, който ще даде по-детайлна картина на инфлацията в страната. Това съобщи в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria доц. д-р Атанас Атанасов, председател на Националния статистически институт (НСИ).

„Има два начина за събиране на данни – първият е чрез теренни проучвания, като питаме домакинствата, а вторият е чрез използване на административни източници. В случая говорим за данни от всички магазини – по този начин ще може да се обогати изследването чрез използване на по-точни цени и ще могат да бъдат разбити много по-детайлно по различни видове стоки и услуги и количества“, посочи доц. Атанасов.

Той уточни, че ще се изследват стоки и услуги от потребителската кошница, за да може да се изследва много точно инфлацията и тя да бъде детайлизирана на още по-ниско ниво по отделни конкретни групи стоки и услуги.

Според него, що се отнася до личната инфлация, която хората преценяват и я усещат като по-голяма от официалната, Атанас Атанасов обясни, че тя може да се направи с калкулатор на НСИ, стига всеки да знае своите разходи. 

Председателят на Националния статистически институт коментира и данните от преброяването, които имат отношение към предстоящите избори. „НСИ не прави списъци за изборите, уточни той - но предоставя данни за териториалното разпределение на населението (без значение на гражданството) по области, които оказват влияние върху мандатите за парламент“. По думите му законовите разпоредби са за това - да се използват данни само от десетгодишните преброявания.

В коментар за разликите със списъците на ГРАО по настоящ адрес той поясни, че ГРАО обхваща всички български граждани, които имат адресна регистрация, без значение къде реално се намират, а чрез преброяването на НСИ това може да вземе предвид.

Атанас Атанасов съобщи, че НСИ и Българската стопанска камара са подписали меморандум за сътрудничество, чиято цел е намаляване на административната тежест за бизнеса. „На практика това означава да не се изискват от бизнеса документи и данни, които съществуват под някаква форма в регистър извън НСИ. Ще направим преглед на цялата информация, която изискваме, за да се намали тежестта, каза Атанасов и даде за пример годишните отчети до НСИ, Националната агенция за приходите и Търговския регистър на Агенцията по вписванията. – Работи се за това да има единна входна точка за трите организации. Има разработена методика, въпрос е на политическа воля да бъде довършено“.

Каква информация за домакинствата ще даде НСИ от преброяването през 2021 г. Как се броят столичани? Какво показа проверката на НСИ от Евростат и защо трябва да се включат методологиите на останалите институции на статистиката в България като БНБ и НОИ? Има ли двоен ръст на консумацията на месо в страната и защо личната инфлация се различава от обявяваните данни може да разберете, ако гледате видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:58 | 20.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още