IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Росен Иванов: За преструктуриране на икономиката трябват преки субсидии за нови производства

Какви промени да се направят в Закона за насърчаване на инвестициите, коментира представителят на ръководството на BESCO

16:55 | 19.04.23 г.

България не се възползва от конкурентното си предимство за директна държавна помощ за привличане на чужди инвеститори, което е широко използван инструмент в страните от Централна Европа. Ако бъде правилно насочена, такава програма ще ускори преструктурирането на икономиката към по-висока добавена стойност и може да повиши нивото на високо платени работни места в по-слабо развити региони. Този коментар в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria направи Росен Иванов, член на управителния съвет на неправителствената организация "Българска предприемаческа асоциация" (BESCO) и управляващ партньор в BlackPeak Capital.

Той пресметна, че цел на подобна програма трябва да са до 3-4 млрд. евро производствени инвестиции на година, за да се осигури стабилен растеж от над 4% на БВП, с което България ще може да настигне конкурентите си в ЕС.

Според представителя на ръководството на BESCO привличането на експортно ориентирани инвестиции е жизнено важно за растежа на икономиката, но зависи от имиджа на държавата, наличието на инфраструктура, индустриални зони и работна ръка, като една от основните предпоставки е наличието на директна държавна помощ.

"Нашият Закон за насърчаване на инвестициите е абсолютно остарял и неадекватен – бюджетът за насърчаване на инвестициите е около 10 млн. евро на година, а само в Унгария една инвестиция за производство на електрически батерии за 9 млрд. евро. получи държавна помощ от рода на 900 млн. евро, даде пример Росен Иванов. – Ако искаме да сме сериозни в борбата за важни инвестиции в реално нови индустрии, трябва да мислим доста по-смело в тази посока".

По думите на Иванов промените в закона трябва да са насочени към опростяване на сложните прагове и възможностите за директна държавна помощ на производствени компании в сектори с повишена добавена стойност, за помощ при по-ниски прагове на инвестиции под сегашните, както и за инвестиции в по-малките региони.

„Най-значим и често срещан метод е директна субсидия, която фирмите да могат да използват за допълнителна инфраструктура, наемане и обучение на работници“, посочи предприемачът и обясни, че тези средства трябва да се отпускат само при изпълнението на два важни критерия – при изграждането на даден завод и заплати над средните за общината, в която фирмата инвестира.

Росен Иванов потвърди, че такава директна помощ е позволена от европейските регламенти и България има право до 60% интензитет на такава помощ, но досега не ползва това право. Той предположи, че това е заради липса на анализ на действията на конкурентните държави и капацитет да се защитават такива помощи в Брюксел.

"Нашата препоръка е да не стигаме до максималния интензитет, освен ако не се касае за супер важни стратегически проекти, а да се търси по-балансиран подход, който да ни направи конкурентоспособни, без да натоварва излишно държавния бюджет", съветва предприемачът.

Кои са приоритетите на BESCO? Какво показва сравнителният анализ на BESCO за мястото на България при привличането на инвестиции в сравнение със съседните страни? За кои сектори трябва да се приложи държавна помощ? Какви реформи трябва да се направят, за да има България конкурентна икономика?

Целия разговор може да гледате във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:51 | 19.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още