IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво промени за България посещението на Зеленски?

Евентуалната продажба на ядреното оборудване за АЕЦ „Белене“ на Украйна трябва да се обмисли на фона на енергийния преход в ЕС, съветва д-р Искрен Иванов

14:49 | 07.07.23 г. 15

Посещението на президента на Украйна Володимир Зеленски в България показва началото на нов етап в отношенията между двете държави, в който София ще трябва да намери своето място в новата европейска инфраструктура за сигурност след започнатата от Русия война. Този коментар в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria направи д-р Искрен Иванов, политолог и експерт по международна сигурност и управление на конфликти.

"Очаквам Зеленски много смело и категорично да постави исканията си на българското правителство. Очаквам да бъде ясен по отношение на това, че Украйна не иска от България да влиза във война с Русия, а просто да бъде солидарна с Украйна по начина, по който са почти всички съюзници в Европа, без да влизат във война с Руската федерация, посочи той. – Това, че Русия ги разглежда като врагове, е друг въпрос. И да даде ясно да се разбере, че тази политика на неутралитет, за която много политици говорят, беше възможна в началото на войната, но вече е невъзможна просто защото Русия ни обяви за вражеска държава".

Искрен Иванов съветва евентуалната продажба на ядреното оборудване, предназначено за проекта АЕЦ „Белене“, на Украйна да бъде добре обмислено на фона на енергийния преход в ЕС. „За момента няма информация какво включват преговорите, но те трябва да са изгодни и за България“, категоричен е д-р Иванов и се надява страната ни да направи рационален избор.

Според него това ще подпомогне и България като държава във връзките ѝ с Украйна – ще стане ясно, че енергийно започваме да се еманципираме от Русия и да се обвързваме повече с Европа и технологиите и механизмите, които европейците искат да предопределят тяхното енергийно бъдеще. „Веднъж като покажем, че искаме да се еманципираме от Русия, това означава, че с енергийния монопол на Русия в България ще се приключи“, е мнението на политолога.

Д-р Иванов посочи, че Русия среща все повече трудности да заменя изгубената в бойните действия техника и това трябва да бъде последвано от доставките на самолети F-16 за Киев.

Той смята, че изтеглянето на силите на частната армия "Вагнер" на Евгений Пригожин ще затрудни допълнително действията на Русия. „Бавното настъпление на Украйна вероятно ще продължи, докато Москва не съумее да събере нови елитни части за спиране на украинската офанзива“, прогнозира д-р Иванов, но изрази съмнение, че руското командване ще успее в тази си задача.

По думите му това, което направи Пригожин, не е било насочено срещу Путин и експертът допуска, че лидерът на руските наемници от ЧВК "Вагнер" може да се намира в Русия. „Неговите действия бяха насочени срещу министъра на отбраната Шойгу и началника на Генералния щаб Герасимов“, напомни д-р Иванов и поясни, че в случая Путин иска да се презастрахова, че Пригожин няма да излезе герой от този поход и няма да се оформи нов властови център около него.

Каква ще е реакцията на държавите от НАТО при хипотетична инсценировка на инцидент в украинската АЕЦ "Запорожие"? Може ли Александър Лукашенко да има по-големи амбиции от това да е президент на Беларус и още за развитието на бойните действия може да разберете, ако гледате видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:31 | 07.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

15
rate up comment 0 rate down comment 2
khao
преди 9 месеца
До: Tikva007 да се връщам ли към историята с настъпеното... в парка? ... ето толкова трептя да чета тъъъпотите които измисля празната ти копейнишка глава всеки ден! Нищо не ми осмисляш, даже обратното! Разочароващо е да видя че има толкова крайни и безморални тъъпаци на тая земя наричащи се хора....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 1 rate down comment 0
Tikva007
преди 9 месеца
До: Имитаторът: Това сама ли го измисли, или ти го дадоха написано? Май си го мътила цяла нощ и сега не можеш да му се нарадваш. Под всички теми ли ще го залепиш? Напомняш на кокошшка, която се хвали, като снесе яйце - кряка всички да я чуят и да я похвалят. Чакай сега дъжд от плюсове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 1 rate down comment 0
Tikva007
преди 9 месеца
До: kuhao: Всичко е точно както си го написала. Както винаги - завидна прозорливост. Забавно е да гледам как трептиш и слухтиш за всяко мое включване, за да ме уважиш и да се се покажеш на света, че и теб те има там някъде. Клефаш след коментарите ми като свинкя по ллайнно със завидно постоянство. Доволен съм, че осмислям с нещо, макар и символично, смачканото ти, безсмислено и безрадостно битие на телефонна сффиркаджийка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 1 rate down comment 2
Импeраторът
преди 9 месеца
Честит ден 500 от 3 дневната СВО, която въоръжи Украйна, намали боеспособността на РФ, сплоти НАТО и ЕС, разшири НАТО, ще разширява още НАТО, нанесе икономически удар върху РФ, осъществени невиждани миграция на млади, богати и умни хора от РФ, принизи дипломатическите отношения на РФ с десетки страни, помогна да се увеличи бюджета за отбрана на страните членки на НАТО, диверсифицира доставките на енергия на ЕС! Честито, копейниците!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 2
khao
преди 9 месеца
До: Tikva007 ... но основната ти квалификация е да се дупиш пред руските си господари и да бъдеш осмиван и подиграван от нормалните българи! .... оставаше да надскочиш ценза си и да напишеш нещо умно. ... викаш и за каруцар не ставаш, нормално, нужно поне да си по умен от коня/магарето зада ги управляваш... а ти, не си!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 1 rate down comment 3
Tikva007
преди 9 месеца
До: kuhao: Абе аз може даже и каруца да не съм управлявал, а сега като се замислих, май хич не съм, но не съм се докторосал и не съм се изпъчил пред Блумбърг ТВ да се кокорча и да се плюнча за експерт, нали? Имам квалификация колкото да ви оножждам в тъппитте усти (от време на време) и това правя за собствено развлечение, когато нямам нищо по-добро за правене. Не си надскачам ценза като въпросното докторче по безполезно плямпане, или да си вярвам като вашата евроатлантическа гейдружинка тук.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 4
khao
преди 9 месеца
До: penkiler1415 нито един, 4мата посрещнаха някакъв двойник ... путин го е страх да иде в Украйна!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 9 rate down comment 3
penkiler1415
преди 9 месеца
До: andy Помня Путин-освободителя-колко хора го посрещнаха в Украйна, посред нощ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 9
andy
преди 9 месеца
А тази леля дето коментира, от къде изпълзя?! Не съм я виждал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 9
andy
преди 9 месеца
Чудно що нито един укритурист не дойде да си посрешне Резидента?! Подозирам, че го знаят що за стока и не искат да им се мярка пред очите! :-))) Дезертьорите ги е страх, да не ги прати за салам. :-)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още