IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Къде е пресечната точка на изкуството и интериорния дизайн?

Как се прави добавена стойност с изкуство на бутиков хотел, коментират Геновева Христова, управляващ директор в Ligna Group и Елена Мустакова, главен дизайнер на компанията

15:46 | 13.07.23 г.

Изкуственият интелект оптимизира работата на дизайнерите. Той създава дигитални изображения за секунди и им помага да спестят време, тъй като техническата работа е свършена и по този начин те могат да се отдадат изцяло на креативността си. Така коментира мястото на AI в изкуството в предаването ''Бизнес старт'' на Bloomberg TV Bulgaria Елена Мустакова, главен дизайнер в Ligna Group .

„Тези технологии ни спестяват време, което можем да използваме продуктивно в търсене на още по-големи идеи. Нищо обаче не би могло да замени човешката емоция, която липсва на изкуствения интелект“, смята тя.

Геновева Христова, управляващ директор в Ligna Group и председател на „КреаТех България", посочи, че „AI е машина, която е безгрешна“, но според нея мнoго често „от човешката крехкост и дори от грешките се раждат най-добрите идеи“.

Тя потвърди, че креативният потенциал на дизайнерите се фокусира върху концептуалния дизайн, а не върху физическата работа по дизайна.

Христова разказа за откриването на проект с норвежките партньори на Ligna Group, свързан с „потапящи технологии'' - технологии, които сливат реалния свят с дигиталния. „Например, ако някой не е в стаята, бихме могли да го „транспортираме'' тук и да говорим с него, макар и физически да не е с нас", даде пример Христова и потвърди, че норвежците са много впечатлени от това, което българските компании им представят, като по думите ѝ основната идея на сътрудничеството с Норвегия е обмен за по-интересни проекти.

Тя сподели, че за момента Европа изостава в сферата на потапящите технологии, но на европейско ниво България е на много добра позиция технологично. „Две неща липсват у нас – самочувствие и единство. У нас от доста години се разработват софтуери, за които може би не всички знаем, че произлизат оттук, но е така. Смятам, че е време да създаваме наши продукти, които да представяме пред света! Не трябва вечно да сме в комфортната сянка на някой друг“, коментира Христова.

Тя и Мустакова съобщиха за проекта на бутиков арт хотел „Оборище 63'' в София, който отваря врати на 24 юли, и в него посетителите „лизат" в галерия с автентични авторски платна.

Може ли да навреди на креативността на дизайнера изкуственият интелект? Как се развива бизнесът на Ligna Group в Албания и Косово може да разберете, ако гледате видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването ''Бизнес старт'' може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:26 | 14.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още