IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ал. Захариев: Биткойнът може и да поевтинее до или под 50 хил. долара

Преориентира ли се пазарът от ритейл инвеститори към професионални инвеститори и юридически лица, коментира основателят на CryptoDesk и FairSpin

15:50 | 13.03.24 г.

Биткойнът има потенциал за много по-голям възход, но това не означава, че не може да видим падане до или под 50 хиляди долара. За това предупреди Александър Захариев, основател на CryptoDesk и FairSpin, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria.

Той съобщи, че инвеститорите продължават да купуват на фона на продължаващите ценови рекорди и причина за това е силната търговия в със спот биткойн борсово търгувани фондове (ETF), при която нетният поток е достигнал около 10 милиарда долара от началото на годината.

Според експерта на ден се купуват близо 10 хиляди биткойна, а се копаят 900, като субсидията за миньорите ще спадне наполовина след т. нар. разполовяване (намаление с 50% възнагражденията за миньорите, бел.ред.) през април.

Александър Захариев даде и примери за инвеститорския интерес. „MicroStrategy купи биткойни за над 800 млн. долара във вторник, увеличавайки залога си на близо 205 хиляди биткойна. Coinbase обяви, че набира 1 млрд. долара нов капитал и това най-вероятно ще бъде инвестирано в биткойн“, смята Захариев.

Той посочи, че криптовалутите вървят в цикли и сега е началото на бичи цикъл. По думите му за една по-голяма корекция при биткойна и на целия пазар биха повлияли действията на американското правителство с решение за лихвените проценти. Експертът е на мнение, че влияние се очаква да окаже и президентската надпревара в САЩ.

„През тази седмица инвеститорите ще наблюдават ETF-ите и техните обеми, както и кои компании ще влязат сериозно в покупката на биткойни. Пазарът се преориентира от ритейл инвеститори. По-голям интерес се вижда от професионални инвеститори и юридически лица и бизнеси, които искат да сложат биткойн в баланса си“, анализира ситуацията Александър Захариев.

Как футболен клуб Ботев Пловдив стана втория биткойн клуб в света? Как се развива ситуацията при другите криптовалути? Това може да разберете във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Разговорът не е предпоставка за взимане на инвестиционно решение!

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:50 | 13.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още