IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Теменужка Петкова: Нямаме опасения за сигурността на газовите доставки

Оборудването за АЕЦ "Белене" ще пристигне в България през април и ще се съхранява на площадката на централата

11:32 | 06.01.17 г. 3
<p>
	Снимка:<em> Министерство на енергетиката</em></p>

Снимка: Министерство на енергетиката

Доставките на природен газ за България са ритмични и се изпълняват спрямо заявките, съобщи пред БНТ енергийният министър Теменужка Петкова. Тя допълни, че няма опасения за сигурността на доставките през зимния сезон.

Традиционно Украйна и Русия си размениха взаимни обвинения, че не се спазват предварителните договорки. Именно това причини газовата криза от началото на 2009 година, когато Москва в крайна сметка спря доставките за цяла Европа.

Сега обаче в хранилището в Чирен има „нормативно определените количества природен газ“, успокои още Теменужка Петкова. Според нея те могат да помогнат за реакция при извънредни обстоятелства. Вчера енергийният министър съобщи, че в газохранилището има около 360 млн. куб. метра активен газ.

Темата за доставките на газ от Русия беше дискутирана и в редовния брифинг в Брюксел. Говорител на Европейската комисия също беше категоричен, че проблеми с газовите доставки през Украйна няма. 

С рязкото захлаждане на отношенията между Украйна и Русия през 2014 година зимните доставки на газ се гарантираха по време на преговори между двете държави със съдействието на ЕС. През тази година обаче тристранният диалог не постигна очакваните резултати.

Руската страна съобщи, че в газохранилищата в Украйна има по-малко нагнетен газ от необходимото (под 14 млрд. куб. метра, а за покриване на нуждите са необходими около 17 млрд. куб. метра). Киев успокоява, че обемите са достатъчни, но днес от "Уктрансгаз" съобщиха, че черпят по-големи количества - 100 млн. куб. метра газ дневно. 

Теменужка Петкова потвърди още, че оборудването за АЕЦ „Белене“ ще пристигне в България през април. То ще бъде съхранявано на площадката на централата, където има необходимите условия затова. Доставката на двата реактора ще бъде за сметка на производителя, тоест България няма да плаща повече за това оборудване. В средата на декември Националната електрическа компания (НЕК) се издължи на производителя „Атомстройекспорт“, заплащайки 601 млн. евро за поръчаните съоръжения.

Руската страна ще консултира нашите експерти как да бъде съхранено това оборудване, така че качеството му да бъде гарантирано, съобщи още Теменужка Петкова. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:33 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
vzhekoff
преди 7 години
https://***.gazeta.ru/business/2017/01/06/10464671.shtml
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
aldy
преди 7 години
Това не са безобидни калинки, а колорадски бръмбари, изключително вредни насекоми. Изяждат народните пари и не оставят нищо читаво след себе си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 2
vzhekoff
преди 7 години
Ха ха, аз като писах,че Коболев лъже, като казва, че черпели по 50 млн. написах, че по руски данни са 75 млн. Ако тези хохли *** дърпат по 100 млн. на ден, само за втората половина на декември и до края на януари ще са издумкали 4 млрд кубика. Това ще ги отведе към ниво 9 млрд резерви още в края на януари и катастрофата става застрашителна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още