IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вл. Панев: За няколко години България може да изтласка газа от енергийния си микс

При либерализация на пазара и завършване на интерконектора държавата ни може да е силната страна в бъдещите преговори с „Газпром“, посочи депутатът

10:40 | 15.03.22 г. 5
Вл. Панев: За няколко години България може да изтласка газа от енергийния си микс

"Голяма част от енергията на Европа се произвежда от газ, докато в България този процент е значително по-нисък. При нас на газ работят някои от топлофикациите и компонентата е под 10% от общия енергиен микс“, аргументира се той.

Депутатът смята, че това ще стане много по-трудно като задача в Германия например, където в абсолютни числа зависимостта е 40%, но с много по-голям дял на газа в енергийния микс.

„Ние внасяме 90% газ от Русия, но имаме шанс да диверсифицираме след изграждането на интерконектора с азербайджански газ. Освен това ще помагат и инвестициите във ВЕИ, при които себестойността пада и, за разлика от преди десет години, всяко ново ВЕИ означава по-ниска цена на електроенергията, а не по-висока“, обясни Панев.

Той е убеден, че тези проценти на газ в енергийния микс може много лесно да бъдат свалени и на практика страната да не е зависима въобще от руски газ, доколкото азерският ще осигурява една трета от количествата, които потребяваме. „Но ние тези количества можем да ги намалим буквално за няколко години“, подчерта Владислав Панев.

Като друга алтернатива той посочи втечнения газ и възможностите на терминала за втечнен природен газ (LNG) в Гърция до Александруполис.

"Трябва да имаме предвид и, че колкото повече намаляваме зависимостта си от газ, цената на газа ще пада, защото ще се добиват количества, които по-трудно ще намират пазар и това е допълнителният бонус в тази схема“, смята съпредседателят на Зелено движение.

По думите му, ако през следващите месеци осъществим правилните стъпки – либерализация на пазара, завършване на интерконектора, то тогава България може да е силната страна в бъдещите преговори с „Газпром“, които сега са невъзможни заради войната.

Депутатът обаче подчерта, че стратегически няма защо да се бърза. Панев се надява интерконекторът в Гърция в началото на юли да започне да действа.

Що се отнася до реформата на българския енергиен пазар, той потвърди, че тя включва по-лесно присъединяване към мрежата на новите ВЕИ проекти, които са много – за собствена консумация или за реализиране. „Тук не става въпрос само за малки проекти, а и за големи предприятия, които вече са започнали инсталация на доста мегаватови мощности“, каза Владислав Панев.

Какво предвижда проектът за облекчаване на процедурите, когато се отнася до ВЕИ инсталация за собствено ползване на електроенергия? Какви ще са процедурите за продажба в мрежата и ще се направи ли пакет с батериите за съхранение на енергията? Какво е бъдещето на проекта за завод за батерии в Източно-Маришкия басейн? Доколко е зависим хранителният баланс в България от цените на международните пазари? Защо първоначалните варианти на Националния план за възстановяване и устойчивост трябваше да се преработят? С колко ще се завиши прогнозната инфлация от 6,5% за тази година през юли, когато ще има корекции в бюджета? 

Вижте целия коментар във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да гледате тук.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
doba
преди 2 години
https://money.bg/guests/energien-ekspert-v-dalgosrochen-plan-balgarskata-energetika-ne-mozhe-da-raboti-bez-ruski-gaz.html Единият дупедат, другият хекперт. На кого ли да вярва човек?..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
doba
преди 2 години
Чупя бас на дамаджана добра ракия с този екперт, депутат и т.н, че след 2г пак ще се облизваме(плащаме) за руския газ. Чакаме цените.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 2 години
"Вл. Панев: За няколко години България може да изтласка газа от енергийния си микс" . . . Оно и тате може, и я можем, ама козата си сака п ръч . . . ;) :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още