IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Наистина ли руският газ е незаменим за българската икономика?

България е запазила капацитет в терминалите за втечнен газ в Гърция и Турция и предстои да видим ще бъде ли разбит митът за евтиния руски газ

11:07 | 29.04.22 г. 69
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

На 27 април "Газпром" спря доставките на природен газ за България, защото страната отказа да изпълни искането за плащане на суровината в рубли. Отказът беше мотивиран от енергийния министър Александър Николов с появилите се рискове за националния интерес при този начин на плащане.

"Газпром" не иска директно плащане в рубли, а предлага схема, която предвижда превалутиране на плащането чрез откриване на две сметки в "Газпромбанк" - във валутата, която е предвидено плащането - евро или долари, и в руски рубли. Процедурата се извършва с посредничеството на Московската борса, или с включване на още един посредник в плащанията между "Булгаргаз" и "Газпром Експорт".

От друга страна, докато не бъде завършена покупката на рубли и сумата не бъде преведена по сметките на газовото дружество, страната няма да получи доставката на газ, дори и да е направила коректно плащането във валутата, посочена в договора за покупката на природен газ - в случая с България в щатски долари.

газпромбанк газпромбанк

Източник: Посолство на Руската федерация в България

При това положение страната няма никакъв контрол върху собствените си средства, коментира Николов. В момента се анализират договорите с "Газпром Експорт", за да се прецени дали е възможно да съдим компанията заради едностранното нарушение на договорите.

Но има ли алтернатива на руския природен газ за българската икономика?

В момента България получава природен газ от Азербайджан по договор, както и от Гърция, която обаче не е сигурен източник, защото и южната ни съседка купува основно газ от Русия. Гърция обаче има по-голяма диверсификация - заради Трансадриатическия газопровод (TAP) и терминалът за втечнен газ край остров Ревитуса.

Гърция също попада в списъка с "враждебни" държави на Москва и ако се съобрази с мнението на Европейската комисия, че плащанията в рубли са в нарушение на санкциите срещу Русия, газът ще спре и за Атина. Дори най-големият пазар на "Газпром" и доскорошен голям приятел на Москва - Германия, вече се готви за пълното спиране на доставките на газ от Русия.

При пълното ограничаване на газа за Балканите на първо време алтернативите за България и Гърция са газът от Азербайджан и втечненият газ. Гърците отдавна работят и по собствените си находища в Средиземно море, както и за доставка на газ от Египет и Израел. В допълнение Румъния има местен добив на газ и много малко разчита на руския газ.

България не може да построи собствен терминал за втечнен газ в Черно море заради забраната за преминаване на танкери с газ през Босфора. Затова и страната ни участва с 20% в бъдещия терминал край Александруполис, а в последните месеци е запазила капацитет в Ревитуса и в терминалите на Турция. Финансовият министър Асен Василев увери, че се очаква и първата доставка на втечнен газ в Ревитуса, предназначена за България.

България има договорени 1 млрд. куб. метра природен газ от Азербайджан и се очаква преди началото на следващата газова година (1 октомври) да можем вече да получаваме пълните количества по договор. Това се равнява на около 1/3 от потреблението на газ в страната. За целта в експлоатация трябва да бъде въведена новата газова връзка с Гърция, а над 90% от работата по нея са вече финализирани.

Според икономиста Георги Ангелов от "Отворено общество" допълнително още един танкер с втечнен газ месечно ще бъде достатъчен, за да покрие нуждите на страната. Още няколко танкера са необходими, за да се запълни газохранилището в Чирен, чийто капацитет е 550 млн. куб. метра. Съоръжението е важно за покриване на пиковете в потреблението, особено през зимния сезон.

Газохранилището е важно и от икономическа гледна точка - то се запълва през лятото, когато по традиция търсенето е слабо и цените на газа падат, а съхранените количества се потребяват през зимата, когато цените скачат.

Газовата логика обаче до голяма степен изчезна през 2021 г. - заради създадения от "Газпром" недостиг  на пазара, цените останаха относително високи и през летните месеци, а в края на годината записаха рекордни нива. Природният газ остана скъп на европейските пазари и в първите месеци на 2022 г. заради напрежението между Украйна и Русия.

Или с други думи "евтиният руски газ" вече е само мит, а реалността показва, че през миналата година суровината поскъпна с 900%, според Ангелов. Тези данни са леко изкривени обаче, защото през 2020 г. пандемията от коронавируса свали съществено цените на енергийните ресурси. Например за цялата 2020 г. "Булгаргаз" е платил малко над 640 млн. лева за газ, спрямо 1,35 млрд. лева през 2019 г. В същото време закупените количества газ намаляват с по-малко от 15% (основно заради ниското потребление от страна на индустрията - химическата и стъкларската промишленост, които са и сред големите потребители на газ у нас).

В момента газът от Азербайджан е 4,5 пъти по-евтин от руския, сочат изчисленията на енергийния министър. Но и в предходните години е можело да бъде купен по-евтин газ - през 2019 г. например страната е успяла да договори евтин втечнен газ от САЩ.

Последна актуализация: 10:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

59
rate up comment 2 rate down comment 3
Kiro_100
преди 2 години
БОЙЧЕ .. НЕДЕЙ С ЛОШО .. ДА НЕ ПУБЛИКУВАМ ОНИЯ КЛИПОВЕ .. ДЕТО *** .. ТИ СИ ЗНАЕШ ... НА ТЕЛЕФОНА .. :)))ХАЙДЕ С МИР .. :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
58
rate up comment 4 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Ясно, след признанието, че не било лесно да си трaвестит в България, вече си ми ясен кой си - инжинерче! :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
57
rate up comment 1 rate down comment 2
Kiro_100
преди 2 години
*** = Лaпaш ..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
56
rate up comment 3 rate down comment 3
Kiro_100
преди 2 години
*** пuшku ... Обаче си объркан .. Недей .. :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
55
rate up comment 2 rate down comment 4
Kiro_100
преди 2 години
Здравей Бойче .. Ако не ме триеше всеки ден ... Не би чудо видял ... Както и да е ... Не ти се сърдя ... Не е леко да си ТpaВecтuт в България... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
54
rate up comment 2 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Няма нужда да се затварят топлофикациите, просто минават на мазут. Точно за 2 дни превключват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
53
rate up comment 2 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Гледам копейниците направо пяна им капе от устите, значи сме на прав път. Видяхте ли, слугинажи, вот вам большой среден пръст, но за сметка на това никакви пари. Другата седмица казвате досвидания и на петрола. И така ще си стоите във фекалната яма половин век, да се научите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
52
rate up comment 4 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Я, имаме си нов копейнишки цьpвyл, регистриран днес :))) кой cкoт от всичките си, но с ново име?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
51
rate up comment 1 rate down comment 5
Kiro_100
преди 2 години
Какво стана с оня тpaвecтuт - т. нар. "йоpucт" .. Паролата ли си забрави .. Или Бойче вече не може да смогне с множеството аватари .. Мисля, че видях Бойче на Околовръстното .. Беше в пола на Армaнu ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
50
rate up comment 5 rate down comment 1
data
преди 2 години
"Всеки, който е гледал угасващите очи на войника, умиращ на бойното поле, ще си помисли много добре, преди да започне война." Хрушчов и Брежнев са го виждали, виж милиционерите от кгб не и си личи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още