IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Наистина ли руският газ е незаменим за българската икономика?

България е запазила капацитет в терминалите за втечнен газ в Гърция и Турция и предстои да видим ще бъде ли разбит митът за евтиния руски газ

11:07 | 29.04.22 г. 69
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

На 27 април "Газпром" спря доставките на природен газ за България, защото страната отказа да изпълни искането за плащане на суровината в рубли. Отказът беше мотивиран от енергийния министър Александър Николов с появилите се рискове за националния интерес при този начин на плащане.

"Газпром" не иска директно плащане в рубли, а предлага схема, която предвижда превалутиране на плащането чрез откриване на две сметки в "Газпромбанк" - във валутата, която е предвидено плащането - евро или долари, и в руски рубли. Процедурата се извършва с посредничеството на Московската борса, или с включване на още един посредник в плащанията между "Булгаргаз" и "Газпром Експорт".

От друга страна, докато не бъде завършена покупката на рубли и сумата не бъде преведена по сметките на газовото дружество, страната няма да получи доставката на газ, дори и да е направила коректно плащането във валутата, посочена в договора за покупката на природен газ - в случая с България в щатски долари.

газпромбанк газпромбанк

Източник: Посолство на Руската федерация в България

При това положение страната няма никакъв контрол върху собствените си средства, коментира Николов. В момента се анализират договорите с "Газпром Експорт", за да се прецени дали е възможно да съдим компанията заради едностранното нарушение на договорите.

Но има ли алтернатива на руския природен газ за българската икономика?

В момента България получава природен газ от Азербайджан по договор, както и от Гърция, която обаче не е сигурен източник, защото и южната ни съседка купува основно газ от Русия. Гърция обаче има по-голяма диверсификация - заради Трансадриатическия газопровод (TAP) и терминалът за втечнен газ край остров Ревитуса.

Гърция също попада в списъка с "враждебни" държави на Москва и ако се съобрази с мнението на Европейската комисия, че плащанията в рубли са в нарушение на санкциите срещу Русия, газът ще спре и за Атина. Дори най-големият пазар на "Газпром" и доскорошен голям приятел на Москва - Германия, вече се готви за пълното спиране на доставките на газ от Русия.

При пълното ограничаване на газа за Балканите на първо време алтернативите за България и Гърция са газът от Азербайджан и втечненият газ. Гърците отдавна работят и по собствените си находища в Средиземно море, както и за доставка на газ от Египет и Израел. В допълнение Румъния има местен добив на газ и много малко разчита на руския газ.

България не може да построи собствен терминал за втечнен газ в Черно море заради забраната за преминаване на танкери с газ през Босфора. Затова и страната ни участва с 20% в бъдещия терминал край Александруполис, а в последните месеци е запазила капацитет в Ревитуса и в терминалите на Турция. Финансовият министър Асен Василев увери, че се очаква и първата доставка на втечнен газ в Ревитуса, предназначена за България.

България има договорени 1 млрд. куб. метра природен газ от Азербайджан и се очаква преди началото на следващата газова година (1 октомври) да можем вече да получаваме пълните количества по договор. Това се равнява на около 1/3 от потреблението на газ в страната. За целта в експлоатация трябва да бъде въведена новата газова връзка с Гърция, а над 90% от работата по нея са вече финализирани.

Според икономиста Георги Ангелов от "Отворено общество" допълнително още един танкер с втечнен газ месечно ще бъде достатъчен, за да покрие нуждите на страната. Още няколко танкера са необходими, за да се запълни газохранилището в Чирен, чийто капацитет е 550 млн. куб. метра. Съоръжението е важно за покриване на пиковете в потреблението, особено през зимния сезон.

Газохранилището е важно и от икономическа гледна точка - то се запълва през лятото, когато по традиция търсенето е слабо и цените на газа падат, а съхранените количества се потребяват през зимата, когато цените скачат.

Газовата логика обаче до голяма степен изчезна през 2021 г. - заради създадения от "Газпром" недостиг  на пазара, цените останаха относително високи и през летните месеци, а в края на годината записаха рекордни нива. Природният газ остана скъп на европейските пазари и в първите месеци на 2022 г. заради напрежението между Украйна и Русия.

Или с други думи "евтиният руски газ" вече е само мит, а реалността показва, че през миналата година суровината поскъпна с 900%, според Ангелов. Тези данни са леко изкривени обаче, защото през 2020 г. пандемията от коронавируса свали съществено цените на енергийните ресурси. Например за цялата 2020 г. "Булгаргаз" е платил малко над 640 млн. лева за газ, спрямо 1,35 млрд. лева през 2019 г. В същото време закупените количества газ намаляват с по-малко от 15% (основно заради ниското потребление от страна на индустрията - химическата и стъкларската промишленост, които са и сред големите потребители на газ у нас).

В момента газът от Азербайджан е 4,5 пъти по-евтин от руския, сочат изчисленията на енергийния министър. Но и в предходните години е можело да бъде купен по-евтин газ - през 2019 г. например страната е успяла да договори евтин втечнен газ от САЩ.

Последна актуализация: 10:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

49
rate up comment 3 rate down comment 4
doba
преди 2 години
Соларе, ти като юристката нямаш спиране :) Петък е, дай си почивка :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
48
rate up comment 3 rate down comment 4
doba
преди 2 години
Лично мен ме дразнят с преференциалното изкупуване на тока от тях. И че ни ги натрисат в общия микс. В същото време от АЕЦ-а изкупуват на смешни цени и го изнасят :) И Ханс и Джон ползват нашия евтин ток, докато ние плащаме за скъп :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
47
rate up comment 4 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 2 години
"Та малко хигиена..." Похвално! Или казано на френски: "Arbeit Nacht Belebt! . . . ;) Похвално! Но и изтощително! Така ше се преработиш. Я се огледай тука за помощници - юрист нещо, АйТи, солар маркетинг мениджър, ватников паблик рилейшънс, икономикс от Харвард - не ти ли требват кадри, та още малко да се поразчисти тука на Бойчо хоремага . . . ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
46
rate up comment 3 rate down comment 0
Solar Power
преди 2 години
Забравих ,че правото да определят "булката" имат само "дрогарите" от кремъл. Това им е право което получават още при раждането си :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
45
rate up comment 4 rate down comment 0
Solar Power
преди 2 години
За соларите си напълно прав. Инфото от фирми които монтират солари е ,че капацитета им за монтаж е пълен до края на годината. Приемат поръчки за следващата. Та Путин с един удар постига две цели. Първата е ,че засилва Газпром към фалит (сорка импе, продавай ако може) и втората е,че ще ни направи отново НЕЗАВИСИМИ от руска енергия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
44
rate up comment 5 rate down comment 0
Solar Power
преди 2 години
Ми какво им има на соларите , че и на перките :) Трябва да попиташ защо ваденето на разрешение отнема над 1 година вместо да става за 2 седмици :)Спокойно ще можем да разменяме ток за газ с Румъния. Тя в момента гори газ за да си прави ток. Гори повече от колкото ни трябва. Защо пък да не си пробваме и находищата ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
43
rate up comment 5 rate down comment 1
Solar Power
преди 2 години
И какво те притесняват половете ? Всеки си е за него си и не мисля,че имаш някакво право да определяш "булката" на другия. А ако си мислиш,че по време на соца ги нямаше се лъжеш много жестоко ! Ето ти и пример: двама от най-добрите певци в България са си меки: Емил Димитров и Васил Найденов. Това не им пречи да бъдат много добри. Мен също не ми пречи да харесвам творчеството им :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
42
rate up comment 6 rate down comment 0
Solar Power
преди 2 години
Германия не купува за рубли. Не говори лъжите на ТАСС !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
41
rate up comment 5 rate down comment 0
Solar Power
преди 2 години
А това беше наистина така защото ни трябваха гущери :) Уж имахме много яката икономика а пък то едно голямо НИЩО. Празни магазини, апартамента чакаш 10 години , за колата 5 , хладилник и телевизор с късмет и връзки най-вече. Банани и тоалетна хартия по коледа. Ех какви времена бяха нали :) Вместо да играя чаках на опашките за хляб с часове и ни даваха по 2 хляба. Ех какво нещо беше соца ...... О да ! Лева беше супер як и 1 лев беше за 1 долар ама ти даваха само по 100 долара :0 Ххахахаххаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 3 rate down comment 0
Solar Power
преди 2 години
Те и сега получават :) eso.bg отвори и виж сам
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още