IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Наистина ли руският газ е незаменим за българската икономика?

България е запазила капацитет в терминалите за втечнен газ в Гърция и Турция и предстои да видим ще бъде ли разбит митът за евтиния руски газ

11:07 | 29.04.22 г. 69
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

На 27 април "Газпром" спря доставките на природен газ за България, защото страната отказа да изпълни искането за плащане на суровината в рубли. Отказът беше мотивиран от енергийния министър Александър Николов с появилите се рискове за националния интерес при този начин на плащане.

"Газпром" не иска директно плащане в рубли, а предлага схема, която предвижда превалутиране на плащането чрез откриване на две сметки в "Газпромбанк" - във валутата, която е предвидено плащането - евро или долари, и в руски рубли. Процедурата се извършва с посредничеството на Московската борса, или с включване на още един посредник в плащанията между "Булгаргаз" и "Газпром Експорт".

От друга страна, докато не бъде завършена покупката на рубли и сумата не бъде преведена по сметките на газовото дружество, страната няма да получи доставката на газ, дори и да е направила коректно плащането във валутата, посочена в договора за покупката на природен газ - в случая с България в щатски долари.

газпромбанк газпромбанк

Източник: Посолство на Руската федерация в България

При това положение страната няма никакъв контрол върху собствените си средства, коментира Николов. В момента се анализират договорите с "Газпром Експорт", за да се прецени дали е възможно да съдим компанията заради едностранното нарушение на договорите.

Но има ли алтернатива на руския природен газ за българската икономика?

В момента България получава природен газ от Азербайджан по договор, както и от Гърция, която обаче не е сигурен източник, защото и южната ни съседка купува основно газ от Русия. Гърция обаче има по-голяма диверсификация - заради Трансадриатическия газопровод (TAP) и терминалът за втечнен газ край остров Ревитуса.

Гърция също попада в списъка с "враждебни" държави на Москва и ако се съобрази с мнението на Европейската комисия, че плащанията в рубли са в нарушение на санкциите срещу Русия, газът ще спре и за Атина. Дори най-големият пазар на "Газпром" и доскорошен голям приятел на Москва - Германия, вече се готви за пълното спиране на доставките на газ от Русия.

При пълното ограничаване на газа за Балканите на първо време алтернативите за България и Гърция са газът от Азербайджан и втечненият газ. Гърците отдавна работят и по собствените си находища в Средиземно море, както и за доставка на газ от Египет и Израел. В допълнение Румъния има местен добив на газ и много малко разчита на руския газ.

България не може да построи собствен терминал за втечнен газ в Черно море заради забраната за преминаване на танкери с газ през Босфора. Затова и страната ни участва с 20% в бъдещия терминал край Александруполис, а в последните месеци е запазила капацитет в Ревитуса и в терминалите на Турция. Финансовият министър Асен Василев увери, че се очаква и първата доставка на втечнен газ в Ревитуса, предназначена за България.

България има договорени 1 млрд. куб. метра природен газ от Азербайджан и се очаква преди началото на следващата газова година (1 октомври) да можем вече да получаваме пълните количества по договор. Това се равнява на около 1/3 от потреблението на газ в страната. За целта в експлоатация трябва да бъде въведена новата газова връзка с Гърция, а над 90% от работата по нея са вече финализирани.

Според икономиста Георги Ангелов от "Отворено общество" допълнително още един танкер с втечнен газ месечно ще бъде достатъчен, за да покрие нуждите на страната. Още няколко танкера са необходими, за да се запълни газохранилището в Чирен, чийто капацитет е 550 млн. куб. метра. Съоръжението е важно за покриване на пиковете в потреблението, особено през зимния сезон.

Газохранилището е важно и от икономическа гледна точка - то се запълва през лятото, когато по традиция търсенето е слабо и цените на газа падат, а съхранените количества се потребяват през зимата, когато цените скачат.

Газовата логика обаче до голяма степен изчезна през 2021 г. - заради създадения от "Газпром" недостиг  на пазара, цените останаха относително високи и през летните месеци, а в края на годината записаха рекордни нива. Природният газ остана скъп на европейските пазари и в първите месеци на 2022 г. заради напрежението между Украйна и Русия.

Или с други думи "евтиният руски газ" вече е само мит, а реалността показва, че през миналата година суровината поскъпна с 900%, според Ангелов. Тези данни са леко изкривени обаче, защото през 2020 г. пандемията от коронавируса свали съществено цените на енергийните ресурси. Например за цялата 2020 г. "Булгаргаз" е платил малко над 640 млн. лева за газ, спрямо 1,35 млрд. лева през 2019 г. В същото време закупените количества газ намаляват с по-малко от 15% (основно заради ниското потребление от страна на индустрията - химическата и стъкларската промишленост, които са и сред големите потребители на газ у нас).

В момента газът от Азербайджан е 4,5 пъти по-евтин от руския, сочат изчисленията на енергийния министър. Но и в предходните години е можело да бъде купен по-евтин газ - през 2019 г. например страната е успяла да договори евтин втечнен газ от САЩ.

Последна актуализация: 10:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

39
rate up comment 4 rate down comment 0
Solar Power
преди 2 години
Най-вече ЕС е виновен ,че си имаме мораториум за добив на газ и петрол на наша земя и море. Освен това за да си пуснеш една собствена централка на слънце ти отнема има / няма 1 година :) Браво !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 4 rate down comment 1
zelka007
преди 2 години
Ами монтират солари и батерии та се пукат по шевовете. Питай за срокове при някои който монтира... Завърти се и позяпай... На паркинга пред базата, вдигнаха 2 зарядни станции. Постоянно има закачена по някоя електричка да се зарежда и събота и неделя даже - тесли , бмв-та , рена , едно мини чат-пат идва , пежа , хюндай ... Нямало електрички в БГ, били сме фенове на дизелите. Започват сондажи за геотермални кладенци на доста места , ще се случат нещата. Лека-полека... Знам че си антифен, ама...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 3 rate down comment 1
zelka007
преди 2 години
:)))оня ден и khao-то видех че пита ... Абе не мога да вдигна глава. Не знам какво стана. Всички поръчват, не мога да запълня склада, едно проблеми със срокове на доставки постоянно, все нещо закъснява, все нещо предплащаш и чакаш, некви цифри постоянно се умножават и за плащане и от касата. Въртиш на кого първо да изпълниш поръчката. Назначих още хора в търговията то стана още по-голема лудница. Втори път увеличавам цените за тази година на някои от групите стоки, те продължават да купуват... Та първо нямам време дори да чета камо ли да пиша, и второ про.ста.щината в някои коментари от темите ми идва вповече... Та малко хигиена...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 2 rate down comment 2
doba
преди 2 години
Eeeeeee, Зелков, ти се появи бе! АМА за какво ни е изобщо газ, нали всичко щеше да е от перки и солари? Да монтират ВЕИ-та всички заводи и Топлофикации и сме готови :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 1 rate down comment 4
mick
преди 2 години
Отдавна са хвърлили демократите око на Топлофикация и искат да я фалират. Не може в Германия, Англия зимата да се радват на 16-18 градуса.. а ние тук в София с това соц наследство да се "мъчим" на 24 градуса цяла зима.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 2 rate down comment 2
Веск
преди 2 години
Някой спомена теца в София. Топлофикацията на газ без когенерация на ел енергия доколкото помня използва само 1/3 от енергията на горенето на газ. Значи 2/3 в атмосферата. По-добре да се купят 1 милион климатика за софиянци и да минават на ток. Климатика прави обратното с енергията. Даже зимата новите климатици имат коеф. на преобразуване над 2 даже в най-студени дни. Хабенето на газ за само 1/3 от енергията си е разхищение независимо от цената на ресурса. Промишлеността трябва да гледаме да работи. Ако трябва да махат всякакви данъци от газта.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 2 rate down comment 5
Mavi Goz
преди 2 години
Нали писа момчето - в командировка е на Граф Игнатиево, чака Ф-ките. Сади цветни лехи за посрещането им... Пуснали са го в отпуск да се изкъпе и да подсили тука зелената трансформация, че нещо заскърца енергийната идеологическа борба. Само с юристки нещо не върви, требват си енергийни експерти . . . ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 3 rate down comment 2
cherney
преди 2 години
"Има и лесно решение - закриваме Топлофикация София. Хем няма да ползваме толкова газ, хем няма да се източват данъците ни от тази черна дупка."---------------------------- Индустрията у нас потребява 1.5 -1.6 млрд. куб. метра природен газ в рамките на година. Това е и необходимото количество на страната - заводи за стъкло, торове, металургия и пр. 2/3 от необходимото количество се осигурява от SOCAR / Азербайджан /, а за остатъка от половин милиард куб. метра могат да бъдат ползвани гръцкия и турските терминали. Да не говорим, че след около година - година и половина ще влезе в експлоатация LNG терминала в Александруполис, който ще е с капацитет от 7.5 млрд. куб. метра, а Булгаргаз притежава 20% от този терминал, т.е. възможност за ползване на още 1.5 млрд. куб. метра. Топлофикациите на газ са пълна архаика и трябва да бъдат оставени да фалират
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 3 rate down comment 5
andy
преди 2 години
Ех, най-накрая след 1300 години мъки и борби, и ние ще усетим от благините на цивилизования запад! Да се свети името му и да бъде царството му! Амин!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 1 rate down comment 6
andy
преди 2 години
От Май месец, газа ще е по 50ст за кило! Да живее ГОЛЕМИЯТ побелял сахиб и да се свети името му, да бъде царството му тук при нас! Най-накрая дойде благодатта на обетованата земя и при нас! Сега да очакваме и бензина по левче, тока по 1ст., а олиото без пари! Амин!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още