IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Част от компенсацията на Меси в ПСЖ ще бъде в криптовалута

Фен токените са вид криптовалута, която позволява на притежателите да гласуват по предимно незначителни решения, свързани с техните клубове

12:50 | 12.08.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: EPA/CHRISTOPHE PETIT TESSON</em></p>

Снимка: EPA/CHRISTOPHE PETIT TESSON

Трансферът на аржентинската футболна звезда Лионел Меси във френския клуб „Пари Сен Жермен“ (ПСЖ) включва плащане във фен токени на криптовалута, твърди Ройтерс, позовавайки се на източник, близък до въпроса.

Така 34-годишният Меси, който напусна испанската Барселона и подписа във вторник двугодишен договор с ПСЖ с опция за трета година, се превърна в поредното известно лице, което подкрепя криптоактивите.

ПСЖ заяви в изявление, че токените, включени в неговия „пакет за добре дошъл“ или таксата за подписване, са предоставени от Socios.com, който е доставчик на фен токени на клуба.

Клубът не посочи какъв дял от сделката включва токените, но заяви, че Меси е получил „голям брой“. Отборът също така не разкрива общия финансов пакет, но позовавайки се на Wall Street Journal още преди няколко дни Investor.bg съобщи, че годишната заплата на звездата ще е 35 млн. евро. 

Фен токените са вид криптовалута, която позволява на притежателите да гласуват по предимно незначителни решения, свързани с техните клубове. Сред клубовете, които ще пуснат токени тази година, са шампионите на английската Висша лига Манчестър Сити и италианският Милан.

Подобно на биткойн и други дигитални валути, фен токените могат да се търгуват на борсите. Те също така споделят общата с другите криптовалути тенденция към резки промени в цените, което кара някои финансови регулатори да отправят предупреждения към инвеститорите. 

ПСЖ заяви, че е имало голям обем на търговия с неговите фен токени, след като се появиха съобщения за преминаването на Меси в клуба.

„Шумът около последните попълнения в натоварения летен трансферен прозорец на клуба създаде огромен прилив на интерес към фен токените на ПСЖ, като обемите на търговия надхвърлиха 1,2 милиарда долара в дните, предхождащи хода“, се казва в съобщението.

Ценовите движения на фен токените могат да не са свързани с представянето или резултатите на самия отбор.

Токенът на ПСЖ, който има пазарна капитализация от около 52 млн. долара, поскъпна с над 130% само за пет дни на фона на спекулациите около пристигането на Меси до рекордно високото ниво от над 60 долара във вторник. В последно време те отчитат понижение с около 10% до около 40 долара, според уебсайта CoinMarketCap.

Междувременно екипите на ПСЖ с името на новата звездна придобивка станаха най-търсената стока в страната. Търговията стартира в полунощ на официалния сайт на ПСЖ и само в рамките на един час онлайн бяха продадени всичките заделени 250 хил. фланелки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още