IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тунелът на Кресненското дефиле - най-безопасният и евтин вариант за преминаване

Ако преразгледаме проекта за магистрала Струма, одобрен от европейските власти, ще връщаме парите за цялостното й строителство, предупреждава експерт

16:44 | 20.05.14 г. 15
Тунелът на Кресненското дефиле - най-безопасният и евтин вариант за преминаване

Управителят на организацията Виктор Ташев подчерта, че изискванията към дългия тунел и към по-късите тунели и виадуктите по отношение на системите за безопасност и експлоатация и от сеизмологична гледна точка са еднакво високи, а сроковете за изграждане са съизмерими.

Управителят на „Станилов“ ЕООД инж. Георги Станилов допълни, че изграждането на мостове в района на дефилето би излязло по-скъпо от строителството на тунел заради геологията на района. Той посочи, че р. Струма е изключително бурна в този район и буквално „атакува“ всичко по пътя си, така че работата по мостове би била и опасна.

Променяме проекта – връщаме парите за цялата магистрала

Андрей Ковачев, експерт от Сдружение за дива природа „Балкани“, предупреди, че ако се вземе решение за промяна на проекта на магистрала Струма, това би имало „катастрофални последствия“ и страната ни ще трябва да върне на Европейската комисия (ЕК) всички пари за изграждането на магистралата.

„Целият проект е европейски проект, който се финансира с европейски пари, и следователно следва да отговаря на всички европейски изисквания“, подчерта Ковачев, като поясни, че всички други алтернативи за строителството на магистралата са били върнати от европейските власти като несъвместими с околната среда.

„В Кресненския пролом не е възможно да се построи магистрала без да се наруши екологичното му състояние. Европейските институции са пращали собствени мисии от експерти, които излязоха с ясни становища по този въпрос. Ако някой иска да ревизира това, той ще трябва да влезе в спор с всички европейски институции“, посочи Ковачев.

Ревизията на проекта би забавила подаването на апликационна форма, което трябва да се случи до края на годината, каза още той. Ако това не се случи, може да последва и наказателна процедура заради въздействието, което строителството на магистралата вече оказва на региона, допълни той.

Способ за строителство

Експертите се обединиха около мнението, че тунелопробивните машини не са подходящи за терена на Кресненското дефиле заради сложната му геология.

По думите на инж. Трашлиев класическият способ за изграждане на тунели (австрийски метод) би бил най-гъвкавият в случая и е приложим дори при не особено качествени геоложки проучвания.

Експертът обясни, че има случаи на заседнали тунелопробивни машини при работата по тунели в подобна сложна геоложка среда. Изваждането им струва също толкова, колкото инвестицията в нова машина и затова строителите са ги изоставили и са започнали работата си отначало.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 7 rate down comment 11
SSIW
преди 10 години
"А сред безсмислените тунели - ще оглавим класацията."-----------------------------------То поне, като излезеш от тунела да попадаш на някакво по-добро място,а пък то - пак в нашата си мизерна действителност :((
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 32
ert
преди 10 години
Този тунел е важен за нас, столичаните.Може да е скъп, но и магистрала Тракия не беше евтина. Важното е, че и тунела ще води до морето и ще се ползва реално главно лятото, както и магистралата. Но ще ни спести завоите и ще покажем на света, че може да дадем много пари за един тунел, защото все пак става дума за столицата ни, а тя при нас е най-важното нещо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 23 rate down comment 3
STRAHO
преди 10 години
Проблема е, че от европейски пари по трудно се краде! :) Ще въртят ще сучат и ще краднат от нашите парички! :)))) Не само този проект ще има проблем, а всички които са финансират от Европа и има контрол над разходването. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 18
mick
преди 10 години
Такива тунели в Европа се броят на пръсти. А сред безсмислените тунели - ще оглавим класацията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 19
mick
преди 10 години
Да бе ;) Най-евтиният. Да не говорим за безопасност - 15 километра в тунел... това не е шега работа. Ще го строим 10 години - значи още 10 години ще използваме стария път. Накрая ще имаме суперскъп за поддържане тунел, който ще спести 5 минути на преминаващите. И пак в тунела ще се кара с 80 километра в час. Крадци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още