IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нинова: Има данни за спекула с цената на олиото

В България има достатъчно слънчогледово семе за производство на олио за тази и следващата година, заяви министърът на икономиката

10:20 | 13.03.22 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Твърдо и категорично сме решили държавата да се бори със спекулата. Това заяви в ефира на БНТ вицепремиерът и министър на икономиката Корнелия Нинова по повод истерията около цената на олиото.

Темата е абсолютно изкуствено създадено напрежение, подчерт тя.

В България има достатъчно слънчогледово семе за производство на олио за тази и следващата година - тоест, предлагането е налице, нямаме дефицит на стока. "Търсенето обаче се покачи, хората тръгнаха масово да купуват, няма как това да не се отрази на цената. Затова вчера отправих призив към българските граждани - тръгвайки към това, сами си вредим", обясни Нинова.

"От 3 дни КЗП, КЗК, комисията за стокови борси и тържища проверяваме магазините в цялата страна. Има абсолютно изрядни търговци, но има и много драстични случаи", посочи Нинова.

Тя даде пример с магазин, в който олиото е доставено с включен ДДС на цена от 2,99 лева, а се продава на витрината за 5,99 лв. "Тоест, има данни за спекула, което остро осъждам. Да се опитваш да трупаш печалби за ден-два на гърба на хората е просто недопустимо", категорична беше Нинова.

Тя посочи примери от държавите в ЕС, като заяви, че има меки мерки - проверки, наказания, с които и ние сме започнали. "Но виждам, че Европа и светът тръгват и към доста по-драконовски мерки", допълни министърът на икономиката.

Нинова напомни, че България има право да задейства член 36 от Договора за ЕС, в който е записано, че при война всяка държава членка може да спре износа на основни продоволствени продукти.

Тя коментира и темата за цените на горивата, като изрази надежди цената на бензина да не мине 3 лв. "Предстои ни обсъждане. Както знаете, предстои актуализация на бюджета и ни предстои такъв разговор", допълни Нинова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:11 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Shadow1
преди 2 години
Двойна надценка не е много.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още