IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Световното фабрично производство се свива през септември

Забавянето на търсенето, ръстът на производствените разходи и затягането на паричната политика са основен източник на натиск върху производството

16:49 | 03.10.22 г.
Снимка: Qilai Shen/Bloomberg
Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Световното фабрично производство се свива през септември заради засилващия се натиск от забавянето на търсенето, нарастващите производствени разходи и затягането на паричната политика на големите централни банки, предава Ройтерс.

Данните замъгляват перспективите за устойчиво възстановяване от пандемията и допринасят за подхранване на опасенията за глобално забавяне, докато големите централни банки се впускат в най-агресивния кръг на повишаване на лихвените проценти от десетилетия, за да укротят растящата инфлация.

Повишенията на лихвите пораждат страхове и за рязък спад на търсенето, което е в основата на износа.

Производствената активност в еврозоната намалява още през септември, тъй като кризата с нарастващите разходи за живот увеличава предпазливостта на потребителите, а растящите разходи за енергия спъват производството.

Окончателният индекс на мениджърите по покупки (PMI) в производството на S&P Global за еврозоната се понижава до 27-месечно дъно от 48,4 пункта през септември от 49,6 пункта през август. Индексът е под границата от 50 пункта, което показва, че производството се свива.

„Европейският производствен сектор продължава да е изправен пред сериозни предизвикателства заради нарастващите цени на енергията, докато новите поръчки отбелязват спад“, коментира Томас Рин, глобален индустриален ръководител в Accenture.

„Икономиките продължават да се сблъскват с проблеми заради високата инфлация, нарастващата несигурност и кризата с разходите за живот“, допълва той.

Производствената активност в Германия - най-голямата икономика в Европа, се свива за трети пореден месец. Индексът на S&P Global през септември достига 47,8 пункта – най-ниското ниво от юни 2020 г. През август индексът на фабричното производство в Германия беше 49,1 пункта.

Френската фабрична дейност отчита най-бърз спад от май 2020 г., като индексът на S&P Global се понижава до 47,7 пункта през септември от 50,6 пункта през август.

Фабричната активност в Италия също намалява, но с по-бавен темп, отколкото през август. Индексът за страната е по-висок, отколкото се очакваше – 48,3 пункта при 48 пункта през август. Консенсусната прогноза на икономисти, анкетирани от Ройтерс, беше за стойност на индекса от 47,5 пункта.

Във Великобритания фабричното производство забавя темпа на свиване през септември – индексът нараства до 48,4 пункта от 47,3 пункта през август, което беше и 27-месечно дъно.

Производствената активност се свива и в Тайланд и Малайзия, както и нараства с по-бавни темпове в Япония, Индия и Виетнам, тъй като увеличаващите се цени на суровините и помрачаващите се глобални перспективи натежават върху корпоративните настроения.

В Индия индексът на фабричното производство през септември отчита тримесечно дъно от 55,1 пункта от 56,2 пункта през август.

PMI индексът за фабричното производство в Япония се понижава до 50,8 пункта през септември, което е най-слабият темп на растеж от януари миналата година. Новите поръчки се свиват с най-бърз темп от две години, а производството отчита най-рязък спад от година насам заради отслабването на търсенето от Китай и други търговски партньори.

„Слабостта на йената също не допринася много за стимулиране на експортното търсене, а вместо това тласка драстично привнесената инфлация и повишава още повече вътрешния ценови натиск“, коментира Джо Хейс, старши икономист в S&P Global Market Intelligence.

Данни от Китай от петък показаха, че продължава охлаждането и във втората по големина икономика в света, тъй като строгите блокади заради COVID-19 прекъсват производства и свиват продажбите.

Официалният PMI на Китай се повишава до 50,1 пункта през септември от 49,4 през август. Данни на Caixin/S&P Global обаче сочат, че индексът на фабричното производство спада повече от очакваното до 48,1 пункта през септември от 49,5 пункта през август.

Няма особени признаци, че Пекин значително ще облекчи политиката на нулев COVID скоро, заради което много анализатори очакват икономиката на Китай да нарасне само с 3% тази година. Това би бил най-бавният растеж на китайската икономика от 1976 г. насам.

„Виждаме влошаване на икономическите условия в Китай, САЩ и Европа. Това определено натежава върху азиатската производствена активност“, казва Тору Нишихама, главен икономист в Dai-ichi Life Research Institute. „Въпреки че прекъсванията на доставките приключиха, Азия сега страда от спадащото глобално търсене“, допълва Нашихама.

Глобалното икономическо забавяне също замъглява перспективите за индустриите с висок растеж. Водещият производител на електрически автомобили Tesla Inc в неделя обяви по-ниски от очакваните доставки на електрически автомобили през третото тримесечие. Много анализатори изразяват загриженост относно търсенето на артикули с високи цени поради забавящия се глобален растеж.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:49 | 03.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още