IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнес активността на китайските фабрики неочаквано се сви през октомври

Строгите противоепидемични мерки и намаляващото потребление натежават на фирмите в страната

11:20 | 31.10.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Активността на китайските фабрики изненадващо е намаляла през октомври, когато свиващото се търсене и все още строгите противоепидемични мерки са натежали на производството, пътуванията и доставките във втората по големина икономика в света, пише Ройтерс.

Миналата седмица стана ясно, че брутният вътрешен продукт (БВП) на страната е надминал очакванията през третото тримесечие, нараствайки с 3,9% на годишна база.

Официалният индекс на мениджърите по поръчките (PMI) в производството е намалял от 50,1 пункта през септември до 49,2 пункта през октомври, спадайки под границата от 50 пункта, разделяща ръста от понижението. За сравнение - очакванията в анкета на медията бяха за ниво от точно 50 пункта.

"Официалните данни за PMI индекса показват допълнителното забавяне в интерцията през този месец, след като прекъсванията заради коронавируса се влошиха, а поръчките за износ останаха подложени на натиск", написа Дзъчун Хуан, икономист в Capital Economics, в своя бележка. Той прогнозира, че китайската икономика ще продължи да изпитва затруднения и в началото на 2023 г. на фона на все още строгите мерки против разпространението на коронавируса.

PMI индексът в услугите също се е свил под 50-те пункта от 50,6 пункта през септември до 48,7 пункта през октомври.

От миналата седмица в 31 града в страната има въведени различни степени на блокади или някакъв вид регионални мерки, засягащи 232 млн. души, изчислиха от Nomura.

Икономистите смятат мерките за огромен фактор, ограничаващ икономиката, като очакват те да останат в сила за известно време, като се има предвид изказването на китайския държавен глава Си Дзинпин.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:20 | 31.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още