IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай среща отпора на „глобалния Запад“

Най-развитите демокрации в света се обединяват в опит за противостоене срещу международното влияние на Пекин

21:10 | 26.10.22 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Това е образ, който може да определи едно поколение, пише главният външнополитически коментатор на Financial Times Гидиън Рахмън. Гледката как Ху Дзинтао, бившия президент на Китай, е извеждан против волята му от първия ред на конгреса на комунистическата партия в Пекин, беше част от политическия театър - изпращайки послание за пълна безмилостност и тотален контрол от страна на Си Дзинпин. Верните на Си сега заемат всички висши позиции в партията. Кой може да се съмнява, че китайският лидер възнамерява да управлява доживот и че ще изрине всеки, който се изпречи на пътя му - независимо дали у дома или в чужбина?

Подобни сцени от Пекин ще подсилят идеята, заявена в новата Стратегия за национална сигурност на администрацията на Байдън, че: „Китайската народна република представлява най-значимото геополитическо предизвикателство за Америка“.

Във време, когато Русия води война в Европа, е удивително, че САЩ въпреки това определят Китай като по-голямата заплаха. Американците гледат на Китай като на конкурентна суперсила с глобални амбиции - докато Русия се възприема като западаща, но опасна сила, все по-зависима от Пекин.

В усилията си да спечелят това, което президентът Джо Байдън нарича „надпревара за бъдещето на нашия свят“ с Китай, САЩ все повече търсят международна мрежа от съюзници, която може да се нарече „глобален Запад“.

Подобно на глобалния юг, глобалният Запад се определя повече от идеи, отколкото от действителна география. Членовете са богати либерални демокрации със силни връзки със САЩ в областта на сигурността. Наред до традиционните западни съюзници в Европа и Северна Америка стоят индо-тихоокеански държави като Япония и Австралия. Именно страните от глобалния запад участват пълноценно в санкциите срещу Русия. Те са и нациите, които Вашингтон се надява да се присъединят към САЩ в зараждащата се студена война с Китай.

Най-острият аспект на предизвикателството Пекин-Москва е военният и териториалният - с Украйна и Тайван на предна линия. Но глобалният запад също е все по-жизнен относно риска от икономическа принуда – било то Русия, която прекъсва енергийните доставки за Европа, или търговските санкции на Китай срещу страни, които го ядосват, като Южна Корея или Литва.

Глобалният запад също така е все по-загрижен за риска Китай да контролира технологиите на бъдещето - изграждането на това, което един високопоставен американски служител нарича „ужасяваща автокрация на наблюдението“ със световен обхват.

Признаците, че глобалният запад се обединява, се увеличават. На последната среща на НАТО Австралия, Япония, Нова Зеландия и Южна Корея бяха поканени да участват за първи път. Изявлението, публикувано след срещата през юни, беше първият стратегически документ на НАТО, който посочва Китай като заплаха. Европейските военноморски сили разширяват присъствието си в индо-тихоокеанския регион. Подписването на Aukus - пакт за сигурност между Австралия, Обединеното кралство и САЩ - беше друг сигнал.

Що се отнася до икономическото държавно управление, ключовата организационна единица сега е групата Г-7 на водещи индустриални страни. След глобалната финансова криза мнозина предположиха, че Г-7 ще престане да функционира - изместена от Г-20, която включва Китай, Русия и няколко държави от глобалния юг. Но сега, когато геополитическите съперничества отново се засилват, Г-7 се завръща. Джейк Съливан, съветникът по националната сигурност на Байдън, наскоро нарече групата „управляващият комитет на свободния свят“.

Първоначалната Г-7, създадена през 70-те години, включваше само една азиатска нация - Япония. Официално или неофициално, индо-тихоокеанските членове на глобалния запад също ще бъдат ключови партньори в обновената Г-7.

В рамките на глобалния Запад все повече се говори за необходимостта от намаляване на уязвимостта към икономическа принуда от страна на Китай чрез изграждане на вериги за доставки и търговски отношения предимно с приятелски, демократични държави. Джанет Йелън, министърът на финансите на САЩ, нарича това „френдшоринг“ – термин, който беше възприет от Кристия Фрийлънд, вицепремиер на Канада, в скорошна реч.

Има и опит за реакция срещу разширяващото се глобално присъствие на Китай в областта на инфраструктурата и технологиите. На срещата си през юни Г-7 стартира фонд от 600 милиарда долара за мобилизиране на инвестиции в глобална инфраструктура. Но той рискува да се окаже закъснял с десетилетие и с милиарди долари под необходимото. Китайската инициатива „Пояс и път“ стартира през 2013 г. и може би вече е наляла 4 трилиона долара в глобални инфраструктурни проекти.

Но има и презентационни проблеми. Страните от глобалния Запад твърдят, че се обединяват, за да защитават универсалните ценности, стоящи в основата на либералния световен ред, докато Китай и Русия представят глобалния запад като опит за възстановяване на йерархия, кореняща се в империализма и превъзходството на бялата раса. Проучванията на общественото мнение в глобалния юг показват, че тези руско-китайски аргументи често намират възприемчива публика.

В рамките на глобалния Запад обаче съществува опасност едностранните американски действия да отблъснат някои партньори. Неотдавнашните драконовски ограничения на САЩ върху износа на технологии за Китай ще усложнят изключително много бизнеса за някои от най-големите технологични фирми в Южна Корея, Япония и Европа. Олаф Шолц, канцлерът на Германия, току-що препотвърди вярата си в глобализацията - в изявление, което изглеждаше като упрек към САЩ.

За да запазят този нов съюз, САЩ ще трябва да убедят своите партньори, че най-мрачните страхове относно Русия и Китай са оправдани. Сцените от Пекин със сигурност помагат за това.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:35 | 26.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 2
zelka007
преди 1 година
До: andy ... Нормално е да се учат необходими чужди езици изрожденче . Много китайски туристи идват в ЕС , и много европейски туристи ходят в Китай ... Най-малкото за туризъма е полезно ... :))) ... Виж , рассийският няма да е необходим на никой няколко поколения ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 6
andy
преди 1 година
Един съвет - ЗАПОЧВАЙТЕ ДА УЧИТЕ КИТАЙСКИ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още