IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в Южна Корея се ускори до тримесечен връх през януари

Възходящото движение обаче вероятно няма да стане повод за още лихвени повишения от централната банка

11:18 | 02.02.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Потребителската инфлация в Южна Корея се ускори през януари, достигайки тримесечен връх, но възходящото движение се дължи основно на временни фактори, които оставиха инвеститорите уверени, че централната банка на страната е приключила своя цикъл на парично затягане, съобщава Ройтерс.

Индексът на потребителските цени се е покачил с 5,2% на годишна база през януари след 5%, отчетени през декември, показват данни на южнокорейската статистическа служба в четвъртък. Икономистите очакваха темпът на растеж да се запази без промяна на ниво от 5%. Отбелязаното повишение е най-високото от октомври миналата година, когато е било 5,7%.

На месечна база показателят е нараснал с 0,8%, след като през декември месечното повишение бе 0,2 на сто. За сравнение – прогнозите на икономистите, анкетирани от медията, бяха за 0,5% месечен ръст.

Базовата инфлация, изключваща цените на храните и енергията, е била 4,1% през януари, запазвайки годишния си темп от декември, когато показателят намаля за пръв път от 13 месеца насам.

„Временните ефекти, които ускориха инфлацията, включват повишаване на цената на електроенергията, неблагоприятно метеорологично време за зеленчуците и силен кръг от редовни годишни увеличения на цените“, пишат от финансовото министерство в свое изявление.

Ан Джекюн, анализатор по фиксирана доходност в Shinhan Securities, коментира, че въпреки че януарската инфлация е по-висока от очакванията, тя не е „изцяло извън пътя на тези очаквания“. „Данните за януари е малко вероятно да са аргумент за допълнителни лихвени повишения“, каза Ан, който, както повечето икономисти, смята, че цикълът на парично затягане на централната банка е приключил миналия месец.

В отделно изявление Южнокорейската централна банка посочи, че ръстът в инфлацията е бил очакван от ведомството. През февруари годишният темп ще бъде също толкова висока около 5%, допълват от регулатора.

В средата на януари ведомството на управителя Ри Чанйонг повиши основаната си лихва за десети път до ниво от 3,5%, като сигнализира край на кампанията по затягане. В свое изявление от банката тогава посочиха, че икономическият растеж тази година ще е под прогнозите от ноември, а инфлацията ще се забави в съответствие с очакванията. Тогава регулаторът премахна онази част от изявлението си, в която се посочва необходимостта от още лихвени повишения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:18 | 02.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още