IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Потребителските настроения в еврозоната нарастват до едногодишен връх

Въпреки подобрението индексът на доверието на ЕК остава дълбоко на отрицателна територия на ниво от минус 19 пункта

18:35 | 20.02.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Потребителските настроения в еврозоната нарастват до най-високото си ниво от една година насам - знак за устойчивост и нарастваща надежда, че регионът може да избегне рецесията тази година, съобщава Bloomberg.

Индикаторът на доверието на Европейската комисия (ЕК) нараства до минус 19 пункта през февруари от минус 20,7 през януари. Това е в съответствие с медианната оценка на икономисти, анкетирани от Bloomberg.

Една неочаквано мека зима вероятно ще помогне на 20-те държави от еврозоната да избегнат икономически спад след скока в цените на енергията, предизвикан от войната на Русия в Украйна.

Перспективите също се подобряват благодарение на забавящата се инфлация, въпреки че Европейската централна банка (ЕЦБ) остава предпазлива по отношение на основния ценови натиск и продължава да повишава лихвените проценти.

В края на миналата седмица Изабел Шнабел от ЕЦБ заяви, че регулаторът остава далеч от обявяването на победа над инфлацията, изтъквайки силния натиск върху цените и по-бързия ръст при заплатите.

Индексът на доверието на ЕК достига едногодишен връх. Източник: ЕК/Bloomberg Индексът на доверието на ЕК достига едногодишен връх. Източник: ЕК/Bloomberg

Макар че индикаторите за инфлацията в краткосрочен план спряха силните си ръстове, породени от поскъпването на енергията миналата година, по-дългосрочните показатели остават завишени на ниво от около 2,4%, над целта от 2% на ЕЦБ.

Шнабел, която отговаря за пазарите и е един от представителите на Изпълнителния борд на ЕЦБ с „по-ястребови“ позиции, смята, че ръководителите на централната банка едва ли ще преценят перспективите пред инфлацията като задоволителни, когато публикуват нови прогнози през март.

В своята прогноза за икономиката на еврозоната, публикувана по-рано този месец, ЕК очаква разширяване от 0,9% през тази година, с което групата ще успее да избегне рецесия. В същото време ЕК намали прогнозата си за ръста на потребителските цени, въпреки че той остава висок - 5,6%.

„Почти една година след като Русия започна агресивната си война срещу Украйна, икономиката на ЕС е в по-добро състояние от очакваното през есента", заявиха от ЕК в понеделник в актуализирания си икономически доклад. „Изглежда, че инфлацията е достигнала своя връх, а благоприятното развитие на енергийните пазари предвещава по-нататъшни силни спадове“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:35 | 20.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още