IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Великобритания ще избегне рецесията тази година, заяви финансовият министър

Според нови прогнози икономиката ще се свие едва с 0,2% през 2023 г., а не с преди очакваните 1,4%

16:09 | 15.03.23 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Британската икономика ще избегне рецесия през 2023 г., но ще започне да се свива тази година, заяви финансовият министър на Великобритания Джереми Хънт в сряда, докато представи бюджета си, който включва мерки за ускоряване на икономическия растеж, съобщава Ройтерс.

Съгласно нови прогнози брутният вътрешен продукт ще се свие с 0,2% през 2023 г., а не с 1,4%, както бе прогнозирано през ноември от Националната статистическа служба, заяви Хънт пред парламента.

От ноември насам енергийните разходи, които се вдигнаха след инвазията на Русия в Украйна, спадат и има признаци за възстановяване на някои икономически данни.

„Днес Службата за бюджетна отговорност (OBR) прогнозира, че заради променящите се международни фактори и мерките, които предприемам, Великобритания няма да навлезе в техническа рецесия тази година“, каза Хънт, докато представи бюджета си пред парламента.

Независимата OBR прогнозира, че икономическото производство ще се разрасне с 1,8% през 2024 г. и с 2,5% през 2025 г., каза Хънт, спрямо предишните прогнози за ръст от съответно 1,3% и 2,6%.

Великобритания е единствената страна от Г-7, която все още не се е възстановила в предпандемичния си размер, след като вече пострада от десетилетие от близо нулев ръст на доходите, преди Covid-19 да удари активността и да ускори инфлацията, която остава над 10%.

„Въпреки продължаващата световна нестабилност OBR съобщи днес, че инфлацията във Великобритания ще се забави от 10,7% през последното тримесечие на миналата година до 2,9% до края на 2023 г.“, каза Хънт.

Той изключи големи харчове или големи намаления на данъците в бюджетния си план.

Хънт обаче потвърди тримесечното продължаване на субсидиите за сметките за ток за домакинствата, както и удължаването на продължаващото десетилетие замразяване на митата върху горивата.

Той заяви, че правителството ще добави 11 млрд. паунда в бюджета по отбрана, който бе увеличен заради подкрепата на Великобритания за Украйна във войната ѝ с Русия, през следващите пет години.

Много икономисти казват, че той вероятно иска да задържи известна фискална мощ за по-близък момент до парламентарните избори, които се очакват през 2024 г. Опозиционната Лейбъристка партия е далеч пред управляващите консерватори в проучванията на общественото мнение.

Хънт, който набързо пое поста в Министерството на финансите миналия октомври, за да отмени плановете за данъчни облекчения, предизвикали хаос на финансовите пазари по време на краткото управление на Лиз Тръс, обеща да накара британския дълг от 2,5 трлн. паунда да се свие като дял от БВП до пет години.

Според него прогнозите от сряда на OBR показват, че фискалната цел е напът да бъде постигната с буфер от 6,5 млрд. паунда.

Вместо да харчи много сега, от Хънт се очакваше да използва речта си за бюджета, за да се справи с някои от основните причини за икономическите проблеми на Великобритания, например свиването на пазара на труда след пандемията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:09 | 15.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още