IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Йелън отхвърли увеличаване на капитала на Световната банка

Американският финансов министър очаква номинираният от САЩ кандидат за президент на институцията да бъде избран

23:23 | 29.03.23 г.
Снимка: EPA/БГНЕС
Снимка: EPA/БГНЕС

Американският министър на финансите Джанет Йелън отхвърли идеята за повишаване на капитала на Световната банка в краткосрочен план и заяви, че очаква номинираният от САЩ за ръководител на институцията бивш главен изпълнителен директор на Mastercard Аджай Банга да бъде избран за президент на многостранния кредитор, предава Ройтерс.

Йелън заяви пред американските конгресмени, че иска реформи в Световната банка за значително разширяване на кредитирането за борба с климатичните промени и други световни кризи до голяма степен чрез използването на съществуващите ѝ ресурси, възприемането на иновативни политики за финансиране и мобилизиране на частно финансиране.

Увеличаване на капитала беше сред предложенията, които Световната банка направи през януари. То няма да е възможно без подкрепата на САЩ, доминиращия акционер в СБ.

„Не искаме увеличаване на капитала“, каза Йелън при изслушване за бюджета пред подкомисията по държавни, чуждестранни операции и свързани програми. „Искаме да видим по-добра мобилизация на частни ресурси наред с инвестициите на Световната банка, но не искаме увеличаване на капитала този път.

Предложението за увеличаване на капитала беше направено, когато Световната банка обяви пътна карта за развитие, за да отговори на предизвикателствата, които Йелън очерта миналата година, и да разшири мисията си отвъд заеми за проекти за развитие, съсредоточени в конкретна страна, за справяне с глобални кризи.

Последното повишаване на капитала на Световната банка от 13 млрд. долара беше одобрено от страните членки през 2018 г., но създаденият капацитет за кредитиране беше подложен на натиск от пандемията и последиците от войната на Русия в Украйна.

Планът за развитие на Световната банка беше разработен при отиващия си президент Дейвид Малпас, който беше номиниран от бившия президент Доналд Тръмп и обяви оставката си през февруари, след като първоначално не заяви, че подкрепя научния консенсус за климатичните промени.

Малпас заяви пред Ройтерс през февруари, че реформи на степента на кредитиране може да отключат допълнителни 4 млрд. долара годишен капацитет за кредитиране или 40 млрд. долара за десет години, цифра далеч под стотиците милиарди долари, които  Г-20 съобщи в доклад, че са възможни.                          

Преди време Йелън призова Световната банка да предприеме „по-смели и творчески“ стъпки, за да отключи повече кредитиране за климатичните промени.

Очаква се планът скоро да бъде предаден на Банга, номиниран от президента Джо Байдън. Йелън каза пред конгресмените, че очаква Банга, който няма опонент, да бъде избран за президент на Световната банка със задача да развие институцията, за да отговори по-добре на предизвикателствата на 21-и век, включително климат, пандемия, конфликт и нестабилност.

63-годишният Банга, който е роден и учил в Индия, но сега е американски гражданин, вече получи подкрепа от достатъчно други правителства, за да си осигури утвърждаването на поста, включително Бангладеш, Великобритания, Колумбия, Египет, Франция, Индия, Кот Д‘Ивоар, Япония, Кения, Саудитска Арабия и Южна Корея.

Срокът за номинации на Световната банка изтича в края на деня в сряда без признаци за опоненти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:23 | 29.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още