IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Медта и търсенето ще помогнат на икономиката на Чили да избегне свиване през 2023 г.

Брутният вътрешен продукт на Чили ще нарасне с 0,3% в сравнение с предишна оценка за спад от 0,7%, става ясно от тримесечния доклад на правителството

21:50 | 10.05.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Министерството на финансите на Чили повиши прогнозите си за тази година и сега очаква положителен икономически растеж и по-бърза инфлация, подкрепяйки мненията на икономисти, че икономическото забавяне на страната от Южна Америка ще бъде по-малко, отколкото се смяташе първоначално, съобщава Bloomberg.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на Чили ще нарасне с 0,3% през 2023 г., в сравнение с предишна оценка за спад от 0,7%, става ясно от тримесечния доклад на правителството за публичните финанси, публикуван в сряда. Инфлацията ще достигне 7,9%, което е над предишната прогноза за ниво от 7,3%.

Докладът се основава на оптимизма, че една от най-богатите страни в Южна Америка издържа на насрещните ветрове, включително на по-високите разходи по заеми, политическата несигурност и глобалните икономически сътресения. Централната банка на Чили, която повиши собствената си икономическа перспектива миналия месец, се очаква да задържи основния лихвен процент на сегашното си пиково ниво, тъй като потреблението се охлажда по-бавно от очакваното.

Министерството на финансите коригира в посока нагоре перспективите си за растеж през 2023 г., тъй като очаква по-висока средна цена на медта - основният износ на Чили, както и по-малък спад на вътрешното търсене.

Икономическата активност в страната спадна по-малко от очакваното през март, тъй като скокът в услугите смекчи удара от спада в минното дело, става ясно данни на централната банка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:49 | 10.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още