IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изненадващият ръст на британското производство засилва страховете от ускорение на инфлациятa

Индексът на мениджърите по поръчките се е повишил до 50,1 пункта през ноември

19:08 | 23.11.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Британските компании отчетоха неочакван ръст в производството си през ноември и признаци за по-силна инфлация – индикатори за силна икономика, които може да разтревожат Английската централна банка, пише Bloomberg.

От S&P Global съобщиха, че индексът на мениджърите по поръчките (PMI) се е повишил до 50,1 пункта през ноември, което е най-високото му ниво от четири месеца насам. Резултатът остана и границата от 50 пункта, разделяща растежа от спада. На месечна база индексът също отчете ръст спрямо нивото от 48,7 пункта през октомври.

Британският частен сектор отбелязва изненадващ ръст през ноември. Графика: Bloomberg Британският частен сектор отбелязва изненадващ ръст през ноември. Графика: Bloomberg

Данните са индикатор за устойчивост на икономиката, която може да избегне рецесията през следващите месеци. Това може да насочи вниманието на централната банка към факта, че силното търсене би могло да подкрепи спиралата цени-заплати, нещо, което властите се опитват да овладеят в продължение на 2 години.

Докладът на S&P, публикуван в четвъртък, разкри „нови признаци на упорита инфлация през ноември“. Натискът върху разходите се е засилил за първи път от четири месеца насам. Това „до голяма степен се дължи на по-високите разходи за заплати на персонала“, заявиха от компанията за изследвания.

Централната банка е особено фокусирана върху трайната инфлация при услугите в опита си да овладее кризата с разходите за живот, тъй като повишението на цените в този сектор вероятно зависи от вътрешни фактори като заплатите, а не от външни фактори като цените на енергията и проблемите при веригите на доставки.

„Икономиката на Обединеното кралство отново се стабилизира“, заяви Тим Мур, икономически директор в S&P Global Market Intelligence. „Натискът върху цените на ресурсите се е увеличил за първи път от четири месеца. Инфлацията в сектора на услугите беше ключова за опасенията, тъй като предприятията отново съобщиха, че се налага да прехвърлят по-високите си разходи за персонал към клиентите си".

Инфлацията се забави до 4,6% през октомври, което позволи на министър-председателя Риши Сунак да заяви, че е постигнал целта си да забави инфлацията наполовина през 2023 г. Това накара инвеститорите да смятат, че Английската централна банка ще започне да намалява лихвите си през следващата година – нещо,  което гуверньорът на АЦБ Андрю Бейли заяви, че все още не е обмислено.

Икономистите смятат, че намаляването на инфлацията до целта от 2% ще бъде най-трудната част от борбата срещу нея. Представители на АЦБ споделиха пред парламента по-рано тази седмица, че все още се опасяват от повторно ускорение на инфлацията. Катрин Ман, която е член на деветчленната комисия по паричната политика, сподели, че е притеснена, че очакванията за ръст на цените в бъдеще могат отново да излязат извън контрол, ако лихвите не бъдат повишени отново.

Въпреки че индексът при услугите е бил на ниво от 50,5 пункта, фабричната активност е останала на отрицателна територия от 46,7 пункта.

Производителите отдават това на намалените потребителски разходи, тъй като бюджетите на домакинствата остават свити от по-високите разходи по заемите и по-скъпите стоки в магазините. При износа също се наблюдаваше спад на продажбите.

„Прогнозните индикатори в проучването предполагат, че рисковете от рецесия вероятно ще останат високи през следващата година, тъй като новите поръчки са намалели за пети пореден месец на фона на доклади за мрачни перспективи за продажбите “, каза Мур.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:09 | 23.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още