IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в Германия леко се ускорява през април

Основната инфлация възлиза на 3 на сто през април спрямо 3,3% през март

15:42 | 29.04.24 г.
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Инфлацията в Германия се е ускорила леко до 2,4% през април. Това сочат предварителни данни на Федералната статистическа служба от понеделник, цитирани от Ройтерс. За сравнение, през март инфлацията бе от 2,3%.

Потребителските цени в страната, хармонизирани с тези в другите страни от Европейския съюз, се повишават с 2,3% на годишна база през март.

Основната инфлация в Германия, която изключва променливите цени на храните и енергоносителите, възлиза на 3 на сто през април спрямо 3,3% през март.

Икономистите обръщат голямо внимание на данните за германската инфлация, тъй като Берлин споделя своите данни малко преди публикуването на информацията за инфлацията в еврозоната, която се очаква във вторник.

Според икономисти, анкетирани от Ройтерс, се очаква инфлацията в еврозоната да остане на ниво от 2,4%, без промяна спрямо предходния месец.

Европейската централна банка по-рано даде ясен сигнал, че ще започне да понижава разходите по заемите през юни на фона на забавящата се инфлация във валутния съюз.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:42 | 29.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още