IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Започна ли Китай тънката си игра за световното възстановяване?

Русия осъзнава, че Китай е може би нейната най-добра възможност за преодоляване на последствията от санкциите на Запада, посочи Мариана Трифонова

20:38 | 10.03.22 г.
Започна ли Китай тънката си игра за световното възстановяване?

Според нея Китай едва ли ще търси конфронтация със Запада, а „по-скоро ще се опитва да играе по ръба на бръснача, за да не прекрачи границата на търпението на западния свят“. 

Мариана Трифонова допусна, че в изказването за сътрудничество между Русия и Китай "няма граници" след срещата на двамата държавни лидери в началото на февруари в Пекин, излиза въпросът дали Китай е бил информиран за руските намерения за инвазия в Украйна.

"Няма начин да не е била споделена такава информация, но разбира се детайлността на споделянето на плановете остава под въпрос", смята Трифонова.

По думите ѝ, поне на този етап, Китай се въздържа от категорична позиция, защото дългосрочно върви по една външнополитическа линия, която демонстрира страната като мирна.
Мариана Трифонова посочи, че Китай се опитва да представи себе си в контраст със Съединените щати, като мирна сила, която се придържа към способите на дипломацията.

Тя подчерта, че Китай не можеше да подкрепи Русия пряко в този конфликт, защото би влязъл в директно противоречие с многократно споделяната теза, която отстоява за суверенитет и териториална цялост на всяка една държава. „Това е изключително важно за Китай, предвид ситуацията в Тайван“, посочи анализаторът.

Мариана Трифонова смята, че на този етап Русия осъзнава, че Китай е може би нейната най-добра възможност за преодоляване, поне частично, на последствията от санкциите, които бяха наложени от западния свят.

„Бяхме свидетели на подписването на множество допълнителни споразумения, изграждането на нови проекти, особено в енергийната сфера, припомни тя. – Можем да очакваме с хода на войната, без значение какъв е нейният развой, със засилването на тежките последици от санкциите, да се засилва и зависимостта от Китай. Това не е нещо нежелано от китайската страна и тя може да се възползва от това – да превърне тежката ситуация в своя възможност".

Опитват ли се Китай и Русия да си подадат ръка, за да инициират собствена версия на нов световен ред и да се противопоставят на западния свят? Може ли Китай да изиграе ролята на медиатор в конфликта между Русия и Украйна или това подхожда повече на Турция? Може ли Китай да засили амбициите си към Тайван точно в този момент? Какво да очакваме от новото ръководство на Южна Корея?

На тези и други въпроси ще получите отговор, ако гледате целия коментар във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:11 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още