IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зеленски пред Конгреса: Украйна никога няма да се предаде 

Американският народ е бил с вас на всяка крачка и ние ще останем с вас толкова дълго, колкото е необходимо, потвърди Джо Байдън

06:53 | 22.12.22 г. 26
Автор - снимка
Създател
Зеленски след речта си пред Конгреса. Снимка: Bloomberg LP
Зеленски след речта си пред Конгреса. Снимка: Bloomberg LP

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че страната му никога няма да се предаде в борбата си срещу Русия и призова Вашингтон да увеличи военната помощ в пламенна реч пред Конгреса, която се състоя в 11-ия месец на войната.

В речта си пред препълнената зала на Камарата на представителите предизвикателният Зеленски изтъкна успехите на Украйна на бойното поле и заяви, че Западът е единен в противопоставянето си на руската инвазия. С тази реч завърши вихреното, приблизително осемчасово посещение на украинския лидер във Вашингтон, което включваше среща в Овалния кабинет с президента на САЩ Джо Байдън и съвместна пресконференция в Белия дом.

„За мен е голяма чест да бъда в Конгреса на САЩ и да говоря пред вас и всички американци. Противно на всички мрачни сценарии Украйна не падна. Украйна е жива и здрава“, каза той. „Ние победихме Русия в битката за умовете на света“, заяви украинският президент. И се постара да отбележи, че помощта, предоставена от САЩ, не е благотворителност, а „инвестиция в глобалната сигурност и демокрация, с която се справяме по най-отговорния начин", предава The Wall Street Journal. 

Говорейки на английски език, Зеленски беше прекъсван от аплодисменти и бурни овации през цялото време на изказването си, което включваше препратки към повратни моменти в минали войни, като битката при Саратога по време на Революцията и битката при Булгера по време на Втората световна война.

Облечен в обичайното си военно облекло - панталони и маслиненозелен суитчър, Зеленски представи подписано украинско знаме от фронта и прие в замяна знаме на САЩ. 

Украинският лидер благодари на политиците от Вашингтон за одобрението на десетки милиарди долари помощ за Киев. „Вашата подкрепа е от решаващо значение", каза той. Но добави: „Достатъчна ли е тя? Честно казано, не съвсем".

Украинските официални лица настояват САЩ да предоставят на страната американски самолети, американски танкове и тактическа ракетна система с далечен обсег на действие на американската армия. Но президентът Байдън досега се колебаеше дали да одобри това оборудване, опасявайки се, че подобна стъпка ще доведе до ескалация на кризата. „Уверявам ви, че украинските войници могат сами да управляват перфектно американските танкове и самолети", каза Зеленски.

Той заяви, че е обсъдил с Байдън формула за мир от 10 точки и че президентът на САЩ подкрепя мирната инициатива, включително евентуална среща на върха. Но не уточни какво би включвала тази инициатива. Служител на Белия дом заяви, че Байдън е казал на Зеленски, че очаква с нетърпение да чуе повече за тяхното предложение за среща на върха.

Ние победихме Русия в битката за умовете на света
Володимир Зеленски
президент на Украйна

„Слава Украине!", извикаха хората в залата в края на приблизително 25-минутната реч на Зеленски, което в превод означава „Слава на Украйна".

По-рано в сряда американският държавен глава обеща да продължи да изпраща военна помощ на Киев и двамата лидери демонстрираха единство, като по този начин се противопоставиха на опасенията в Украйна, че потокът от помощи за страната може да се забави на фона на съпротивата на някои републиканци в Камарата на представителите.

„Американският народ е бил с вас на всяка крачка и ние ще останем с вас толкова дълго, колкото е необходимо", каза Байдън.

В емоционалните си изказвания в Източната зала на Белия дом Зеленски подчерта пораженията, които войната е нанесла на украинския народ, и даде да се разбере, че няма да приеме изход, който да доведе до загуба на украинска територия. „Като баща бих искал да подчертая колко много родители загубиха своите синове и дъщери на фронтовата линия. Така че какво е справедливият мир за тях?", попита той. Зеленски говори пред членовете на американския Конгрес. Снимка: Bloomberg LP Зеленски говори пред членовете на американския Конгрес. Снимка: Bloomberg LP

Байдън осъди руския президент Владимир Путин за това, че „се опитва да използва зимата като оръжие", и предупреди, че конфликтът вероятно ще продължи в обозримо бъдеще.

Путин „няма намерение - няма намерение - да спре тази жестока война и САЩ се ангажират да гарантират, че смелият украински народ ще може да продължи да защитава страната си от руската агресия толкова дълго, колкото е необходимо", заяви Байдън.

Зеленски, който посети Белия дом за последно през 2021 г., заяви, че за него е чест да се върне, при първото си пътуване извън родината си след инвазията на Русия през февруари миналата година. Той поднасял „цялата си признателност от сърце и от сърцето на всички украинци" и подари на Байдън медал, връчен преди това на украински капитан.

Пътуването на Зеленски беше забулено в тайна и се състоя на 300-ия ден от конфликта. Предколедната визита се състоя преди очакваната трудна зима в Украйна, която издържа месеци на руски бомбардировки и нападения срещу инфраструктурата на страната, оставяйки много цивилни без отопление и електричество. 

По време на срещата администрацията на Байдън обяви нов пакет от помощи за сигурността на Украйна на стойност около 1,8 млрд. долара. Той включва за първи път противоракетна батарея Patriot, както и оборудване, което превръща неуправляемите боеприпаси в прецизно управляеми ракети. Електрическата мрежа и другата инфраструктура на Украйна бяха поразени от балистични ракети, крилати ракети и безпилотни самолети, които Русия придоби от Иран.

Въпреки че двамата лидери внимаваха да не изразяват публично несъгласие относно стратегията, кратката размяна на реплики подчерта напрежението между Киев и Вашингтон относно темпото и обхвата на военната помощ.

По време на пресконференцията в сряда украински репортер попита Байдън дали САЩ трябва да предоставят на Киев всичко, от което се нуждае, наведнъж. „Неговият отговор е "да", пошегува се Байдън. „Съгласен съм", пошегува се Зеленски.

Но Байдън предупреди, че това може да доведе до ескалация на конфликта и до риск от разпространяване на войната в Европа.

„Идеята, че ще дадем на Украйна материали, които са коренно различни от тези, които вече отиват там, би имала перспективата да разпадне НАТО и да разпадне Европейския съюз и останалия свят", каза Байдън.

Той добави, че доставката на американските ракетни системи Patriot не трябва да се разглежда от Русия като ескалация, тъй като те са отбранителни оръжия. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че Москва ще атакува всички батареи Patriot, които бъдат предоставени на Украйна - заплаха, която ще принуди Киев да защити системите за противовъздушна отбрана.

Членовете на Конгреса ще предоставят допълнителни 44,9 млрд. долара за Украйна и съюзниците от НАТО чрез законопроекта за разходите за фискалната 2023 г. Украйна е получила няколко кръга на финансиране от САЩ, като към май бяха одобрени близо 54 млрд. долара.

Републиканците в Камарата на представителите ще поемат мнозинството през януари и вероятно ще се противопоставят на повече разходи за Украйна. Някои от членовете на конференцията на републиканците призоваха за пълен одит на начина, по който Вашингтон и Киев са изразходвали парите, а републиканецът Кевин Маккарти (Калифорния), който се кандидатира за председател на Камарата на представителите, заяви, че републиканците няма да напишат „празен чек" за Украйна. 

Други високопоставени републиканци се обявиха за предоставяне на допълнителна помощ на Украйна. Лидерът на малцинството в Сената Мич Макконъл заяви в сряда, че подкрепата за Киев е в стратегически интерес на САЩ.

„Да помогнем на нашите приятели в Източна Европа да спечелят тази война е и пряка инвестиция в намаляването на бъдещите възможности на Путин да заплашва Америка, да заплашва нашите съюзници и да оспорва основните ни интереси", заяви Макконъл. 

Посещението на Зеленски бе сравнено с историческото посещение на Уинстън Чърчил, британският министър-председател, който изнася реч в залата на Сената на 26 декември 1941 г. по време на Втората световна война.

„Там, където Уинстън Чърчил е стоял преди поколения, така и президентът Зеленски ще застане тук днес, не само като президент, но и като посланик на самата свобода", заяви лидерът на мнозинството в Сената Чък Шумър (демократ, Ню Йорк).

След срещата си с Байдън украинският лидер се отправи към Капитолийския хълм. Той се срещна с напускащата председателка на Камарата на представителите Нанси Пелоси (демократ, Калифорния), а след това проведе отделна среща с четиримата водещи лидери на Конгреса - Пелоси и Маккарти, Шумър и Макконъл - преди речта си пред Конгреса. Украинският лидер след речта си пред Конгреса. Снимка: Nathan Howard/Bloomberg Украинският лидер след речта си пред Конгреса. Снимка: Nathan Howard/Bloomberg

Визитата на Зеленски до САЩ е резултат от едноседмични тайни разговори между официални лица в Киев и Вашингтон, твърдят хора, запознати с дискусиите.

Високопоставени служители в Конгреса и в Белия дом се стремяха да запазят посещението на Зеленски в тайна, опасявайки се, че сигурността на украинския лидер може да бъде изложена на риск, докато той предприема опасното пътуване с влак от Украйна до Полша.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:24 | 22.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

6
rate up comment 15 rate down comment 12
Р?мператоръ
преди 1 година
До: Импeраторът - менте, това е обикновен терористичен акт, ракетен удар по цивилен обект. Кланяте се на най-обикновени бандити и терористи. Ако руснаците бяха същите, клoунът отдавна да си е заминал !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 21 rate down comment 20
Р?мператоръ
преди 1 година
Много хубава и показателна снимка. Киpливият наркoман и зад него урoдливата пелоси, която си позволи да скъса публично речта на законният американски президент. Останалото са обичайните бълвoчи на нашмърканият. Каква битка сте спечелили, бе - на всички нормални хора по света им писна и от тебе и от кукловодите ти !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 8
zelka007
преди 1 година
До: Импeраторът ... фойерверки по украински , нали им е голем приятел ... 97% ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 15 rate down comment 16
zelka007
преди 1 година
Некой дежурен копейкопоклонник , да се фърли на баламатума , и да се припомни летните тезиси на митрофанова , с които омазвахте форума ... Как на хамерканците и европейците им е писнало от войната и искат мир в сегашните (новоприсъединени) граници ... :))) ... Очевидно Украйна ще получи и финансова подкрепа и военна , поне още една календарна година , и от ЕС и УСА-то , и от Албиона , и от Япония , и от Австралия ... А отскоро и от България ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 18 rate down comment 13
Импeраторът
преди 1 година
Рогозин оцеля. Въпросът е как украинците правят толкова успешни удари в окупираната и в самата РФ. Поклон пред службите им и респект за информаторите им.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 22
evlogi
преди 1 година
Русия в момента не се различава особено от Хамас -подкрепяна от Иран терористична организация.Само че с по-голяма територия и по-голям капацитет да прави зулуми...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още