IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ не трябва да изостават от Европа в приемането на глобалния минимален данък

Блокирането на споразумението от Конгреса не е в интерес на техните корпорации

15:38 | 08.01.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Твърде дълго мултинационалните корпорации бяха в състояние да прехвърлят печалби към данъчни убежища. Междувременно работниците, чийто трудов доход е по-малко мобилен и по-лесен за контролиране, трябваше да компенсират неспособността на правителствата да облагат капиталовите приходи на компаниите под формата на по-високи данъци върху техните заплати.

Скоро обаче на това ще бъде сложен край, пише за Financial Times Ребека Кайзър, професор по право във Fordham University и съ-преговарящ за глобалния минимален данък от страна на САЩ. Наскоро ЕС започна прилагането на глобален минимален данък, който ще гарантира, че корпорациите ще бъдат обложени с поне 15 процента, независимо къде са изкарани техните печалби. Работниците и семействата ще се възползват от тези нови ресурси и по-справедлива данъчна система, а американските компании ще бъдат по-конкурентоспособни спрямо чуждестранните им съперници, които сега ще се сблъскат с подобно ниво на данъци.

Единодушното съгласие на държавите-членки на ЕС слага край на период на съмнение дали светът ще изпълни ангажимента, поет от правителствата през 2021 г., за въвеждане на глобален минимален данък. Тази несигурност беше посята от корпоративни лобисти, които осуетиха плановете на администрацията на Байдън да предприеме допълнителните стъпки, необходими за пълното прилагане на мярката в Закона за намаляване на инфлацията от 2022 г. Те твърдяха, че САЩ не трябва да бъдат първата страна, която прилага споразумението.

Въвеждането на глобалния минимален данък от ЕС беше забавено и от блокиращата тактика на унгарското правителство. Премиерът на страната Виктор Орбан бе насърчен от някои членове на Конгреса, които искаха да попречат за прилагането на мярката от САЩ, като я осуетят първо в Европа.

Но скорошните действия на ЕС ще насърчат други държави да приложат споразумението, като Обединеното кралство, Япония и други вече са готови да последват примера.

Глобалният минимален данък е съпътстван от строги правила за прилагане, които гарантират, че корпорациите с ефективни данъчни ставки под 15 процента ще плащат компенсиращ данък на съответните юрисдикции. Това означава, че страните ще загубят приходи в полза на други нации, ако не вкарат в законодателството си глобалния минимален данък. Така или иначе техните корпорации ще дължат минималния налог от 15 процента. Така че наистина не си струва да се остава извън споразумението.

Ако Конгресът не предприеме действия, американските корпорации ще плащат данъци в други държави вместо в САЩ. Щатските законодатели пропуснаха възможността да поведат света в прилагането на глобалния минимален данък през 2022 г. Те не трябва да пропускат още един шанс да последват други големи икономики в това.

Следващата възможност за предприемане на допълнителните стъпки, необходими за привеждане на минималния данък в САЩ в съответствие с глобалния, вероятно ще дойде чак през 2025 г., с изтичането на индивидуалните данъчни облекчения в Закона за данъчните облекчения и работните места, приет от администрацията на Тръмп през 2017 г. Въпреки че това изглежда далече, и двете партии в Конгреса ще започнат да определят своите приоритети за този законопроект през 2023 г.

Вследствие на споразумението за глобалния данък държавите ще започнат да се конкурират въз основа на реални икономически качества, като потенциала на тяхната работна сила и способността им да правят иновации, вместо чрез ниски корпоративни данъчни ставки и капацитета на техните корпорации да използват разликите в националните данъчни системи. Това е надпревара, която САЩ могат да спечелят.

Глобалният минимален данък ще бъде и победа за демокрацията, което обяснява защо Орбан и подобните му искат той да не се осъществи. Данъкът ще допринесе за участието на гражданите чрез създаване на по-справедливо общество.

Действайки съгласувано, държавите могат да гарантират, че глобалният капитализъм работи за техните граждани, като в същото време създават равни условия, при които компаниите да се конкурират. Подпомагането на тези цели чрез приемането на глобалния минимален данък от САЩ би трябвало да бъде нещо, което и републиканците, и демократите да могат да подкрепят.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:38 | 08.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още