IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изява след мистериозното отсъствие на Лукашенко повдига нови въпроси

Държавно дело, обградено от табу и секретност: владетелят на Минск не се е появявал публично от няколко дни. Сега Лукашенко се появи отново - по държавната телевизия

06:55 | 16.05.23 г. 2
Автор - снимка
Създател
Снимка:  EPA/MIKHAEL KLIMENTYEV
Снимка: EPA/MIKHAEL KLIMENTYEV

Александър Лукашенко очевидно е болен. За това говори фактът, че беларуският владетел не се е появявал публично от миналия вторник до понеделник, противно на обичайната си практика. 

Освен това в изявленията на руски член на парламента се намеква за това: "Няма нищо свръхестествено, това не е Covid", заяви Константин Затулин от комисията на Държавната дума по въпросите на Общността на независимите държави по повод спекулациите за здравословното състояние на Лукашенко. 

„Човекът просто е болен. Въпреки че човекът е болен, той смята, че е негов дълг да дойде в Москва", продължи депутатът. Това е така, защото предпоследната за момента поява на Лукашенко беше на 9 май на военния парад по случай „Деня на победата" във Втората световна война на Червения площад в Москва. Снимки от събитието показват, че Лукашенко е носил превръзка около дясната си ръка. Той е наблюдавал парада заедно с домакина, руския президент Владимир Путин, и още шестима държавни и правителствени ръководители от постсъветското пространство на трибуната пред мавзолея на Ленин. Оттам до Гроба на незнайния войн в Александровската градина той измина около 300 метра с електромобил, който очевидно спонтанно бе поискал от Путин. Лукашенко не присъства на последвалата закуска с Путин и останалите гости. По-късно в Минск той участва в церемонията по отбелязването на „Деня на победата", но без да произнесе традиционната реч. След това в продължение „на няколко дни не се появи повече“. 

На власт от 1994 г.

Депутатът Сатулин предположи, че управляващият в Минск „вероятно се нуждае от малко почивка, това е всичко". Но не е толкова просто: в системите на властта, които са изцяло съобразени с един човек, като беларуската, а също и руската, здравословното състояние на владетеля е държавно дело, обградено с табу и тайна. Там, където всички опоненти са елиминирани, не конституциите или изборите ограничават властта на автократа, а само човешката преходност. Съответно и Лукашенко, и Путин се хвалят с физическата си форма; тя е не само най-важното условие за собствената им власт, но дори се предполага, че гарантира държавността на съответните държави, на които владетелите действат като гаранти.

68-годишният Лукашенко е на власт от 1994 г.; през 2014 г. той претърпя операция на коляното, а през 2020 г. Лукашенко, който винаги е омаловажавал пандемията, заяви, че самият той е преживял зараза с коронавируса без симптоми. През същата година неговата говорителка заяви в отговор на слуховете за хоспитализацията на Лукашенко, че „по традиция" няма да се правят коментари. 

Противникът на режима в изгнание Павел Латушка, бивш дипломат и министър, заяви, позовавайки се на свои източници, че Лукашенко страда от миокардит - възпаление на сърдечния мускул. За това би могла да говори проявената в Москва слабост. В неделя в Беларус беше отбелязан „Денят на държавното знаме, герб и химн", по нареждане на самия Лукашенко. Но Лукашенко не се появи, неговият премиер Роман Головченко прочете поздравление от владетеля. Според съобщения в медиите конвой на Лукашенко е бил забелязан в медицинско заведение край Минск в събота вечерта; твърди се, че владетелят е прекарал там два часа. 

Едва в понеделник апаратът на Лукашенко публикува снимки на владетеля по време на среща с военни. Това очевидно е признак за живот. Въпреки това Лукашенко изглеждаше видимо зле. В същото време все още има голяма загриженост за здравето на Виктор Бабарико, най-важният кандидат за президентските избори през 2020 г. 

В края на април съратниците на Бабарико съобщиха, че политическият затворник е в болница в северния беларуски град Наваполазк. От два месеца насам Бабарико, който напоследък се намира в изолация, не е предавал писмена информация. Лекарите са отстранили течност от белите му дробове и всяко транспортиране е животозастрашаващо, продължава материалът, като се позовава на неуточнени лекари. Но няма надеждна информация за състоянието на Бабарико, а дори сведенията за местонахождението на политика си противоречат.

Теоретично Лукашенко може да бъде свален

Лукашенко, който е на власт от 1994 г., показа с бруталното потушаване на протестите след фалшифицираните президентски избори през 2020 г., че не иска да напусне поста си доброволно. Сега обаче здравето може да осуети плановете на „вечния баща". Според конституцията на страната президентът може да бъде отстранен от поста си предсрочно, ако е в трайна невъзможност да изпълнява задълженията си по здравословни причини.

Двете камари на парламента ще трябва да гласуват това предварително. Ако поне две трети от депутатите гласуват „за", ще се пристъпи към импийчмънт. От Конституцията обаче не става ясно кой трябва да задейства процеса. Очевидно инициативата трябва да е на самите депутати, обяснява опозиционната медия Zerkalo.io. В действителност обаче е трудно да си представим подобен сценарий, тъй като и двете камари на парламента са под пълния контрол на Лукашенко.

Довереник на Лукашенко може да стане временен президент

Ако въпреки всичко диктаторът бъде отстранен или дори почине, правомощията на президента ще бъдат прехвърлени на председателя на Съвета на републиката. В момента този пост се заема от Наталия Кацанава. 62-годишната жена е ревностен привърженик на Лукашенко и едно от най-известните лица на режима. В продължение на години тя заема най-високите постове в правителството на Лукашенко и изцяло застава зад неговата политика. „Ще остана с президента до края на дните си", отговаря Качанава през 2020 г. на въпроса какво би направила, ако Лукашенко бъде освободен от поста си. Тя е смятана за частично отговорна за организирането на фалшивите президентски избори и поради това е включена в списъка със санкции на ЕС.

Най-рано 30 дни и най-късно 70 дни след обявяването на недееспособността на президента трябва да се организират нови избори под ръководството на тази жена като временен президент. Това, че опозиционните политици, всички от които са в изгнание или зад решетките, ще бъдат допуснати до изборите при тези обстоятелства, се счита за малко вероятно. Особено след като Кремъл не би допуснал прозападен политик на власт в Минск. От друга страна може да се предположи, че Москва е заинтересована от установяването на марионетно правителство в Минск - или поне на фигура, която да продължи проруския курс на Лукашенко.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:36 | 16.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

2
rate up comment 10 rate down comment 12
baba_meca
преди 11 месеца
Ми болен е човека и се лекува. Не е като Байдън да се появява по телевизията и да се ръкува и говори с духове на умрели.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 11
zelka007
преди 11 месеца
тоз е несменяем , кат зануленият детеубиец ... печели избори с по 80%-90% ... ще напусне канцеларията само с краката напред ... враснал се е в тронът и не може вече да свали пръстенът на властта ... жалка картинка ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още