IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Беларуският опозиционер Роман Протасевич е осъден на 8 години затвор

Той беше арестуван през 2021 г., след като полет на Ryanair От Атина за Вилнюс беше принудително отклонен към Минск

21:06 | 03.05.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Граждани на Беларус протестират в подкрепа на Протасевич в Португалия през 2021 г. Снимка: Horacio Villalobos-Corbis/Corbis via Getty Images
Граждани на Беларус протестират в подкрепа на Протасевич в Португалия през 2021 г. Снимка: Horacio Villalobos-Corbis/Corbis via Getty Images

Беларуският опозиционен активист Роман Протасевич, арестуван, след като полетът му на Ryanair кацна принудително в Минск, съпроводен от беларуски изтребители, е осъден на осем години затвор.

Протасевич беше изведен от самолета и арестуван по обвинения в подбуждане на безредици през май 2021 г.

Областният съд в Минск го призна за виновен в поредица от престъпления, свързани с работата му като редактор в опозиционна медия.

Беларуската държавна медия Белта, цитирана от Ройтерс, съобщава, че той ще излежи присъдата си в наказателна колония.

Сред обвиненията, по които Протасевич получава присъда, е призоваване за санкции срещу Беларус, създаване или ръководене на екстремистка група и заговор за завземане на властта.

Роман Протасевич летеше от Атина, Гърция, за Литва през май 2021 г., когато беларуският контрол на въздушното движение внезапно отклони полета към Минск с мотив, че има бомбена заплаха. Той е изведен от самолета и арестуван заедно с приятелката му, руската гражданка София Сапега.

София Сапега беше осъдена на шест години затвор за подбуждане на раздори. Тя трябва да бъде прехвърлена да излежи присъдата си в Русия.

Арестите предизвикаха международен отзвук и доведоха до налагането на санкции от ЕС срещу беларуския лидер Александър Лукашенко.

Роман Протасевич работи до ноември 2020 г. като редактор на опозиционния канал Nexta в приложението за съобщения Telegram. Каналът е основан от друг беларуски дисидент, Степан Путило, който беше осъден задочно на 20 години затвор. Путило живее в Полша.

Nexta и Nexta Live бяха използвани за мобилизиране на протести в Беларус след президентските избори през 2020 г. Протестите са най-големите в историята на страната.

Семейството на Роман Протасевич посочва, че след ареста му той е бил принуден да направи фалшиви самопризнания и да излезе с извинителни изявления по държавната телевизия. В една от появите му той хвали беларуския лидер и признава, че се е опитвал да го свали.

Във видео, разпространено от държавните медии в Беларус, се вижда, че Протасевич отказва да отговаря на въпроси на журналисти в съда дали ще обжалва.

Лидерът на опозицията в Беларус Святлана Цихановска определя процеса срещу Роман Протасевич като „фалшив“. Тя отбелязва, че присъдите са издадени на Световния ден на свободата на пресата, като в пост в Twitter подчертава, че Протасевич е бил „заложник на режима след отвличането на самолета на Ryanair“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:07 | 03.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още