IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Чехия вече смята Русия за заплаха, а Китай - за системно предизвикателство

Без фундаментална промяна Русия ще остане заплаха за Европа, независимо от изхода от войната в Украйна, пише в новата чешка стратегия за сигурност

07:45 | 29.06.23 г. 1
Сградата на чешкия парламент. Снимка: Martin Divisek/Bloomberg
Сградата на чешкия парламент. Снимка: Martin Divisek/Bloomberg

Чешкото правителство нарече Русия пряка заплаха, а Китай – системен опонент, в нова стратегия за сигурност, одобрена от кабинета в сряда. Тя отразява края на периода на мир и стабилност в Европа, наблюдаван от края на Студената война, пише Ройтерс.

Централноевропейската страна, която е член на НАТО и на ЕС, „трябва да се подготви цялостно за възможността да стане част от въоръжен конфликт“, въпреки че рискът от пряко нападение срещу страната остава нисък, се казва в стратегическия документ.

Чехия подлага на преразглеждане отношенията с Русия и Китай, откакто настоящото правителство встъпи в длъжност в края на 2021 г., след като предишните правителства и бившият президент Милош Земан се стремяха към по-близки отношения и с двете страни.

След нашествието на Русия в Украйна, което започна през февруари 2022 г., настоящото дясноцентристко правителство побърза да подкрепи Киев с доставки на военно оборудване, включително танкове, и е един от най-активните западни поддръжници на страната.

„Русия действа целенасочено срещу политическата, икономическата и социалната стабилност на Чехия“, се казва в стратегическия документ. „Тя създава фундаментална заплаха за нашата сигурност“, се допълва в него.

„Китай подлага на съмнение международния ред. Това има негативни последици за евроатлантическата сигурност“, пишат още авторите на документа.

„Русия и Китай имат споделения интерес да отслабят влиянието и единството на демократичните страни. Това системно противопоставяне е от дългосрочен характер“, допълват те.

В предишната стратегия на страната в областта на сигурността от 2015 г., която е в основата на политиката ѝ, не се споменават конкретно Русия или Китай.

Отношенията с Русия се обтегнаха през 2021 г. преди войната в Украйна, след като чешките служби за сигурност обвиниха Москва, че стои зад взривове от 2014 г. в оръжеен склад. Това доведе до изгонването на десетки руски дипломати. Русия отрече обвиненията.

В новата стратегия се посочва, че Русия използва хибридни действия, за да отслаби демократични институции и да дестабилизира обществото.

„Ако не се стигне до фундаментална и политическа промяна в обществото в Русия, тя ще остане заплаха за европейското пространство, независимо от изхода от войната в Украйна“, се посочва в документа.

Отношенията с Китай се охладиха, когато големи китайски инвестиции не се осъществиха и след като чешки парламентарни лидери и настоящият кабинет се насочиха към по-близки отношения с Тайван, въпреки че двете страни нямат официални дипломатически връзки.

Чехите трябва да бъдат активни в предупрежденията срещу използването на китайски технологии в критична инфраструктура.

„Има риск от китайски инвестиции в чешката и европейската критична инфраструктура, доминация в стратегическите вериги за доставка, контрола на ключови суровини и развитието на нововъзникващи и революционни технологии, основно изкуствен интелект, извън етичните норми и международни стандарти“, се казва в новата чешка стратегия в областта на сигурността.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:45 | 29.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 5
zelka007
преди 10 месеца
дали ще имаме доблестни политици , да боядисаме паметника в розово и да го изпратим в питер с митрофанова , да му търси нов площад ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още